Zwijgen als het graf ...
Zwijgrecht? Tijdens een sollicitatiegesprek mag u aan de sollicitant geen directe of indirecte vragen stellen over zijn gezondheid of zijn ziekteverzuim. Een sollicitant hoeft zaken met betrekking tot zijn gezondheid en/of ziekteverzuim ook niet spontaan aan u te gaan vertellen. Hij is niet verplicht om informatie te verstrekken over zijn gezondheid op punten die voor het uitoefenen van de functie niet rechtstreeks van belang zijn.
Willemien solliciteert naar de functie van administratief medewerkster. Zij heeft diabetes, maar omdat deze ziekte niet relevant is voor de functie van administratief medewerkster hoeft zij de aspirant-werkgever hier niet over in te lichten.
Uitzondering. De uitzondering op de regel wordt gevormd door de aanstellingskeuring. Deze keuring is alleen toegestaan als aan de vervulling van de functie bijzonder (medische) eisen moeten worden gesteld. Let op. Zo’n keuring is geen selectiecriterium. Tip. Laat een kandidaat pas keuren aan het eind van een sollicitatieprocedure.
Grenzen aan het zwijgrecht?
Gelukkig zijn er grenzen aan het zwijgrecht: op het moment dat een werknemer beperkingen heeft die wél rechtstreeks van belang zijn voor het uitoefenen van de functie waarvoor u hem wilt aannemen, moet hij die beperkingen uit zichzelf melden. Met andere woorden: in dat geval heeft de werknemer een mededelingsplicht!
Gerard, enige tijd geleden geopereerd aan een hernia, solliciteert naar de functie van stratenmaker. Het is duidelijk dat medische informatie cruciaal is het goed kunnen uitoefenen van deze functie. Gerard mag deze informatie dan ook niet verzwijgen.
Gevolg van verzwijgen
Eruit! Het verzwijgen op zich is geen reden voor ontslag. Maar dat is anders als u hem nooit zou hebben aangenomen als u van zijn ziekte of gebrek op de hoogte was geweest. Simpelweg omdat hij daardoor ongeschikt is voor de functie. Denk aan een sollicitant met astmatische bronchitis voor de functie van elektrisch lasser.
Stop loon. U zou ook kunnen stoppen met het door an de periode die de werknemer ondertussen al heeft gewerkt zonder uit te vallen.
Tip. Wordt hij binnen relatief korte tijd al ziek, dan is stoppen met de loonbetaling mogelijk.
De praktijk
De rechter bevestigde onlangs de mogelijkheid om het loon stop te zetten. Een chauffeur had zich al na enkele weken ziek gemeld. Uiteindelijk bleek dat hij al aan beide knieën was geopereerd en aan een nekhernia. De kantonrechter weigert de loondoorbetaling toe te kennen, omdat hij vindt dat de werknemer zijn omvangrijke arbeidsongeschiktheidsverleden had moeten melden. Enkele tips.
Tip. Maak in het sollicitatiegesprek duidelijk dat het voor de functie noodzakelijk is dat de sollicitant een bepaalde periode beschikbaar is. Daardoor kan bijvoorbeeld een geplande operatie boven water komen.
Tip. Kijk ook eens op Hyves en LinkedIn en informeer eventueel bij de vorige werkgever.
Tip. Stel altijd de vraag: “Zijn er nog dingen die we niet hebben besproken maar die wel belangrijk zijn om te vermelden?”