PERSONEEL - ONTSLAG - 27.10.2011

Zieke kok werkt bij concurrent

Terwijl u een avondje uit bent, betrapt u uw kok Dennis werkend in de keuken van een ander restaurant. En dat terwijl Dennis zich die dag bij u nota bene heeft ziek gemeld. Hoe pakt u dat aan? Kunt u hem op staande voet ontslaan?

Bewijs verzamelen. U ziet met eigen ogen Dennis in een witte koksbuis met een mes in zijn hand in de keuken van een concurrent. U bent woest en wilt hem ontslaan en wel direct.

De maat is vol! U zúlt Dennis te pakken krijgen, al moet de onderste steen boven komen. Dit is namelijk niet de eerste keer dat u vaststelt dat Dennis elders aan het bijbeunen is terwijl hij zich bij u heeft ziek gemeld.

Bezint eer gij begint

Bromsnor. Zorg éérst dat u goede bewijzen heeft en confronteer Dennis hiermee. Als u deze bewijzen eenmaal heeft verzameld, kunt u altijd nog zien of een ontslag op staande voet haalbaar is.

Hoe pakt u dat goed aan?

  • Schrijf meteen op wat u exact waarneemt. Doe dit met zo veel mogelijk details. Denk bijvoorbeeld aan of hij was gekleed in volledig kokstenue en wie er op dat moment nog meer in de keuken werkten, maar ook aan eenvoudiger dingen als de exacte tijd.
  • Bent u niet alleen? Vraag uw gezelschap ook een kort verslag te maken van wat zij waarnemen. Zo heeft u meteen extra getuigen.
  • Vraag aan de bedrijfsleider of Dennis hier werkt. Als hij dit bevestigt, schrijf dat dan meteen op. Zo heeft u meteen een ‘van horen zeggen’-verklaring. Zo’n verklaring kan zeker bijdragen aan het totale plaatje.
  • Vraag of u Dennis even gedag mag zeggen in de keuken. Zo weet Dennis meteen dat hij betrapt is.

Dan maar anders ...

Stel dat de bedrijfsleider weigert u in de keuken te laten. Om Dennis te vlug af te zijn, gaat u naar zijn huis en op de stoep belt u hem. Dennis is nog in de keuken van de concurrent, maar liegt dat hij thuis is. U belt bij hem aan maar (uiteraard) doet er niemand open. U wacht tot Dennis thuiskomt en confronteert hem met alles wat u gezien (en gehoord) heeft. Dennis ontkent bij hoog en bij laag dat hij bij de concurrent heeft gewerkt.

Ontslag op staande voet. U ontslaat Dennis ter plekke op staande voet en bevestigt dat in een aangetekende brief. Tip. Bevestig in die brief de leugenachtige houding van Dennis en alles wat u die dag heeft gezien en gehoord. Geef aan dat voor u (en voor elk weldenkend mens) deze leugenachtige houding onverenigbaar is met wat u die dag heeft gezien. Dennis pikt dit niet en stapt met een loonvordering naar de rechter.

Een gewaarschuwd mens telt dubbel

Het was al eerder mis. Om uw zaak kracht bij te zetten, vertelt u de rechter dat dit al eerder is voorgekomen, maar dat u daar toen niets mee heeft gedaan. De rechter vindt dat u dat dan nu niet tegen Dennis kunt gebruiken, zeker omdat het óók niet in de ontslagbrief stond. Dennis kon dus niet weten dat dit eerdere incident ook een rol heeft gespeeld bij het ontslag. De rechter vond het ontslag op staande voet dan ook ongeldig.

Tip. Bespreek een incident direct met uw medewerker en leg dit gesprek vast. Zo bouwt u een dossier op. Wilt u een eerder incident gebruiken als ‘basis’ voor een ontslag? Noem dit incident dan ook in de ontslagbrief.

Bespreek een incident direct met uw medewerker en leg dit gesprek vast. Zo bouwt u een dossier op. Wilt u een eerder incident gebruiken als ‘basis’ voor een ontslag? Noem dit incident dan ook in de ontslagbrief.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01