Wat is raadzaam bij een onderaannemingscontract?
Bij de realisering van een bouwproject werken (hoofd)aannemers vaak met onderaannemers. Daarvoor wordt met de onderaannemer, zoals dat in juristentaal heet, ‘een overeenkomst van onderaanneming’ gesloten. Deze overeenkomst moet voldoen aan dezelfde wettelijke eisen als die gelden voor alle andere overeenkomsten. Is dat niet het geval, dan kan dat zowel voor de hoofdaannemer als de onderaannemer vervelende gevolgen hebben. Lees verder!
Hoezo speelt ‘aanbod’ en ‘aanvaarding’? Iedere overeenkomst komt juridisch tot stand doordat de ene contractpartij een aanbod doet aan de andere, waarna dit aanbod door de andere partij wordt aanvaard. Als een hoofdaannemer voor te verrichten werkzaamheden een onderaannemer wil inschakelen, zal de onderaannemer op basis van de gegevens van de hoofdaannemer een offerte uitbrengen. Deze offerte is dus het aanbod van de onderaannemer. Als de hoofdaannemer daarmee akkoord gaat en de opdracht aan de onderaannemer gunt, wordt daardoor het aanbod van de onderaannemer door de hoofdaannemer aanvaard. Proficiat, daarmee is de zaak rond en is er een rechtsgeldige overeenkomst van onderaanneming tot stand gekomen! So far, so good, maar ...
Afwijken. U voelt hem al! Juridische trammelant kan er komen als als de uiteindelijke opdracht afwijkt van wat er in de offerte staat. Dan is de conclusie dat er geen rechtsgeldige overeenkomst tot stand is gekomen. Hooguit kan zo’n opdracht die afwijkt, juridisch worden gezien als een verzoek van de hoofdaannemer aan de onderaannemer om een nieuwe offerte uit te brengen.
Afwijken op details, no problem. Als de opdracht slechts op een aantal kleine punten afwijkt van de offerte, dan is er normaliter wél sprake van een rechtsgeldige overeenkomst. Dat is slechts anders als de onderaannemer direct laat weten dat hij die kleine verschillen niet accepteert.
Offerte nog herroepen?
Op ieder moment? Zolang de offerte niet door de hoofdaannemer is aanvaard, kan deze door de onderaannemer op ieder moment worden herroepen. In dat geval geldt het aanbod van de onderaannemer niet meer.
Anders. Dat wordt anders als er in de offerte staat dat die geldig is voor een termijn van (bijv.) 30 dagen. Dan kan de offerte namelijk niet binnen die termijn worden ingetrokken. Dat is óók zo als een onderaannemer erachter komt dat hij een voor hem nadelige fout heeft gemaakt in zijn berekeningen. Hij zal dan ‘met angst en beven’ moeten afwachten of de offerte binnen de termijn van 30 dagen door de hoofdaannemer wordt aanvaard.
Vrijblijvende offerte?
Brengt een onderaannemer echter vrijblijvend een offerte uit, dan kan hij het aanbod onmiddellijk nadat de offerte door de hoofdaannemer is goedgekeurd, nog intrekken. Blijkt er een rekenfout in de offerte te zitten, dan kan de onderaannemer dus nog actie ondernemen. Dat kan echter betekenen dat de hoofdaannemer (‘commercieel’ niet leuk) met de gebakken peren komt te zitten. Want als die zelf aan zijn opdrachtgever een offerte heeft uitgebracht die mede is gebaseerd op de cijfers van de onderaannemer, dan zit hij daaraan vast. Het werk moet dan worden uitgevoerd op basis van de te lage cijfers van de onderaannemer die zelf buiten schot blijft!