PERSONEEL - BESTELAUTO - 13.10.2011

Wat als werknemers in uw bestelbusje rijden?

Stel, u heeft een bestelbusje voor uw zaak. Dit bestelbusje wordt ook gebruikt door uw werknemers. Is er nu inderdaad licht in de tunnel met betrekking tot die lastige kilometeradministratie om die vervelende bijtelling te voorkomen?

Kranten kopten ermee. Wat speelt er nu eigenlijk rondom de bestelauto? Want aan blijde boodschappen heeft u niet zoveel als die later gebakken lucht blijken te zijn. Wat moet u weten?

Zo is het nu gesteld

Busje komt zo … Uw bestelbusje wordt gebruikt door werknemers als zij bijvoorbeeld naar een klus rijden. Verder wordt de auto niet voor privédoeleinden gebruikt door uw werknemers. Dan moet ú bewijzen dat er inderdaad geen privégebruik plaatsvindt. De volgende bewijsmiddelen zijn daarvoor toegestaan:

  • er geldt een verbod privégebruik voor de bestelauto en gebruik buiten werktijd is niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de auto achter een hek staat;
  • de auto is, omdat hij zo vuil is bijvoorbeeld, (bijna) uitsluitend geschikt voor het werk;
  • de bestelauto wordt voortdurend door verschillende werknemers gebruikt en de eindheffing van € 300,- per auto wordt toegepast;
  • u mag de vereenvoudigde rittenregistratie toepassen als uw werknemer veel ritten per dag maakt en als uit uw administratie blijkt welke adressen er bezocht worden (bijvoorbeeld uit uw planning). Als u met uw werknemer afspreekt dat deze de auto niet privé mag gebruiken en u volgt de daarvoor opgestelde voorbeeldafspraak hoeft hij alleen de begin- en eindstand per dag bij te houden.

Let op. Het gaat hier uitdrukkelijk alleen om be­stel­­auto’s. Voor andere auto’s gelden andere regels!

Lastige kilometeradministratie

Werknemer. Een andere manier waarop ú aan bijtelling ontkomt, is door uw werknemer te vragen om een ‘Verklaring geen privégebruik’ van de Belastingdienst en die in uw administratie te bewaren. Let op. De werknemer moet wel zelf laten zien dat hij de auto niet voor privédoeleinden gebruikt. Dat kan hij, tenzij hij aantoont dat de auto niet geschikt is voor privégebruik, eigenlijk alleen met een sluitende rittenregistratie.

Plan is nog geen wet, maar toch …

Wetsvoorstel. Volgens de wetsvoorstellen komt er weer een mogelijkheid bij per 2012. Werknemers kunnen dan samen met de werkgever verklaren dat ze uitsluitend zakelijk met de bestelauto rijden. Door deze verklaring hoeft (anders dan bij de oude verklaring) de werknemer ook geen rittenregistratie meer bij te houden.

Big brother is watching you … De Belastingdienst gaat het gebruik controleren aan de hand van bijvoorbeeld camerabeelden. Wordt uw bestelauto dan gefotografeerd bij een winkelcentrum, dan krijgt u de kans om te bewijzen dat dit bezoek za­­kelijk was. Lukt dat niet, dan moet er alsnog be­­lasting over de auto betaald worden. Ú moet deze belasting betalen als u de werknemer toestemming voor privégebruik heeft gegeven of als u wist dat de auto ook privé gebruikt werd!

Alles toch bij het oude? Onder de nieuwe regeling bent u nog niet helemaal van uw controletaken af. Als bekeuringen, benzineverbruik, en dergelijke aanleiding zijn om te twijfelen aan het gebruik moet u dit bespreken met uw werknemer en eventueel de verklaring laten intrekken.

Met de nieuwe ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ wordt de administratie­­verplichting met betrekking tot het privégebruik van de auto door u en uw werk­­nemers beperkt. Het gaat hier uitdrukkelijk alleen om bestelauto’s. Het gaat nog wel om een wetsvoorstel. Wij houden u van het verdere verloop op de hoogte!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01