Stagnaties en onvoorziene omstandigheden, no problem!
Bouwstagnatie. Stagnaties kunnen komen door wijzigingen, verstoringen en afstemverliezen. EnÂÂkele voorbeelden: te laat of onvoldoende bestelde maÂÂterialen, extra constructieve voorzieningen, afÂÂstemming inzet onderaannemer(s), wijziging in opÂÂdracht, meerwerk, weersinvloeden, gebrek aan opÂÂslag- en bouwruimte, stilleggen bouw door Bouwtoezicht, uitblijven vergunning tot (ver)bouwen. De planning en uitvoering wordt verstoord, vaak met als gevolg extra kosten en risico van te late oplevering. Soms ligt een opleverdatum vast met sancties (boetebedingen).
Hoe nu geen risico’s lopen?
Risico’s goed indammen! Als het om uzelf gaat, moet u weten waar u risico loopt. Is dat bij de leÂÂveÂÂring van (speciale) materialen, dan moet u de uiterÂÂste besteldatum weten. Kan het weer u parten spelen (o.a. nu heel actueel bij dakwerk), dan moet u dat vastgelegd hebben in de opdrachtbevesÂÂtiging. Kunnen onderaannemers ook roet in het eten gooien door niet op de afgesproken tijden aanÂÂwezig te zijn, dan moet u daarover in de onderaannemerscontracten startdata opnemen, inclusief te nemen sancties bij niet-nakoming van afÂÂspraken. Verkeert een te verbouwen gebouw in slechÂÂte constructieve staat waardoor u tijdens de uitÂÂvoering te maken kunt krijgen met extra voorzieningen, dan moet u dat in het contract opnemen.
Waarvoor uitkijken? U loopt ook financieel risico als uw opdrachtgever zijn verplichtingen niet (tijdig) nakomt. Denk daarbij aan de te late aanlevering van tekeningen, berekeningen en vergunningen. U moet nooit beginnen met werkzaamheden als er geen bouw- of andere noodzakelijke vergunning is.
Het risico van het opschorten van de werkzaamheden is daardoor te groot.
Tip. Leg in in de opdrachtbevesting vast dat: “... de opleverdatum opnieuw wordt vastgelegd bij wijzigingen in de opdracht of bij het optreden van grote onvoorziene omstandigheden.”
Tip. Laat uw opdrachtgever ervoor zorgen dat hij (of een bevoegde vervanger) voor u altijd bereikbaar is voor overleg.
Wat goed regelen?
Grote ondernemingen hebben vaak goede algemene voorwaarden en juridisch sterke (standaard) overeenkomsten. Daarin hebben zij, dankzij hun opgedane ervaringen alles zo veel mogelijk afgedekt. Hoe dan nog beter inspelen op het voorkomen van risico’s? Tip. Bij wat grotere opdrachten is overleg met alle partijen vóór aanvang een maÂÂnier om risico’s te onderkennen. U organiseert Ă©Ă©n of meerdere bijeenkomsten met zo veel mogelijk betrokkenen. U maakt daar afspraken over uitvoering, aanlevering, enz. De betrokkenheid van allen wordt zo vergroot en de risico’s ingedamd.
Kleinere ondernemingen. Kleinere ondernemingen beschikken niet altijd over algemene voorwaarden en standaardovereenkomsten. Aan inzet ontbreekt het niet, toch lopen ze vaker grote risico’s, omdat deze tevoren niet goed zijn benoemd of afÂÂgedekt. Wat te doen? Tip. Breng tijdens het opnemen van de werkzaamheden zo veel mogelijk risico’s in kaart en neem die ook op in offerte en opÂÂdracht. Regel goed overleg met uw opdrachtgever en andere betrokkenen. Verder zou u eenmalig voor uw bouwbedrijf goede voorwaarden en overeenkomsten moeten laten opstellen. De kosten daarvan wegen zeker op tegen onnodige stagnatierisico’s!