DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 27.10.2011

Pik in die wettelijke rente!

Per 1 juli 2011 is de wettelijke rente voor zowel handelstransacties (van 8 naar 8,25%) als niet-handelstransacties (van 3 naar 4%) verhoogd. Hoe zit dat ook al­­weer met die wettelijke rente? Hoe kunt u hier uw voordeel mee doen?

Periodieke aanpassing. Het rentepercentage van de wettelijke rente wordt ieder half jaar (per 1 januari en per 1 juli), indien noodzakelijk, aangepast. Tip. Check de website van De Nederlandsche Bank (http://www.dnb.nl) voor de actuele percentages.

Wat is ‘wettelijke rente’ ook alweer?

Betalingstermijn. Bij het afsluiten van overeenkomsten met bedrijven, overheid of consumenten wordt vaak een betalingstermijn afgesproken. Meestal staat deze termijn in de algemene voorwaarden en soms in de overeenkomst zelf.

Hoelang? De wet stelt dat een betalingstermijn niet onredelijk mag zijn. Is er geen termijn afgesproken? Dan geldt er een termijn van 30 dagen.

Stok achter de deur

Berekenen. Als een klant te laat betaalt, dus ná de afgesproken betalingstermijn óf na 30 dagen, dan mag de leverancier de wettelijke rente in re­­ke­­ning brengen over het bedrag dat betaald moet wor­­den. De wettelijke rente kan gezien worden als een vergoeding voor vertragingsschade én als een manier om betalingsachterstanden te voorkomen. Het is in ieder geval een stok achter de deur.

Iedere transactie is toch handel!

Bedrijven of overheid. Als u levert aan bedrijven of aan de overheid, dan wordt er gesproken van handelstransacties en geldt de wettelijke rente voor handelstransacties. Deze rente bedraagt dus vanaf 1 juli 2011 8,25%. Niet mals dus als u een flinke vordering heeft op uw klant en de moeite waard om erachteraan te gaan.

Consumenten. Als u levert aan consumenten is de wettelijke rente voor niet-handelstransacties van toepassing. Deze rente is met 4% een stuk lager dan de wettelijke rente voor handelstransacties, maar nog altijd hoger dan spaarrente.

Afwijken mag!

Op papier. In een overeenkomst (of in algemene voorwaarden) mag u afwijken van de wettelijke rente. Tip. Als u dat wilt, mag u een hoger percentage afspreken.

Rente op rente. Als een klant na een jaar nog steeds niet heeft betaald, wordt de over dat jaar verschuldigde rente bij de hoofdsom opgeteld, waardoor er een nieuwe hoofdsom ontstaat. Het jaar daarop wordt over deze nieuwe, hogere hoofdsom wettelijke rente berekend. Dit wordt ‘rente op rente’ of ‘samengestelde rente’ genoemd in tegenstelling tot enkelvoudige rente waarbij de rente apart van de hoofdsom wordt gehouden en elk jaar alleen over de hoofdsom wordt berekend. Als in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden niets anders is afgesproken, geldt rente op rente.

Foutje bedankt!

Het komt nog steeds vaak voor dat bedrijven de lagere wettelijke rente voor niet-handelstransacties in rekening brengen aan andere bedrijven of de overheid in plaats van de veel hogere rente voor handelstransacties. Zonde natuurlijk! Tip. Zorg dat u niet vergeet rente op rente te rekenen bij de notoire wanbetaler (mits natuurlijk geen enkelvoudige rente is afgesproken en de vordering meer dan een jaar openstaat).Tip. Bereken de wettelijke rente bijv. op: http://www.wettelijkerente.net

Zorg dat u bij uw klanten uit het bedrijfsleven of de overheid de juiste wettelijke rente van (nu) 8,25% in rekening brengt. En is uw klant een notoire wanbetaler? Aarzel dan niet om rente op rente te berekenen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01