Nakomen zul je!
Koopovereenkomst. Roelofs verkocht een woning aan De Haas voor € 550.000,-. In de overeenkomst stond de gebruikelijke boeteclausule van 10% van de koopsom voor het geval een van de partijen in gebreke zou blijven om mee te werken aan het uitvoeren van de overeenkomst.
Een voorschotje. Een bijzonderheid bij deze transactie was dat Roelofs (nog) geen eigenaar was van de woning die hij verkocht. Deze woning maakte deel uit van Ă©Ă©n object dat uit twee woningen bestond en dat Roelofs wilde splitsen en doorverkopen. De Haas zou een deel kopen en wist dat Roelofs nog geen eigenaar van de woning was.
Voor zijn beurt. Als het moment daar is, blijkt dat Roelofs geen eigenaar is geworden van het gehele object en dus ook niet kan meewerken aan de levering van een deel ervan.
Ingebrekestelling. De Haas stelt Roelofs in gebreke en stelt een termijn waarbinnen Roelofs alsnog aan zijn verplichtingen kan voldoen. Ook deze termijn laat Roelofs ongebruikt voorbijgaan. Hij is op dat moment nog steeds geen eigenaar van het pand. Vervolgens eist De Haas de contractueel overeengekomen boete op.
Je wist het. Roelofs is van mening dat hij de contractuele boete van 10% van de koopsom niet hoeft te betalen. De Haas was op de hoogte van het feit dat Roelofs nog geen eigenaar was en dus mogelijk niet zou kunnen leveren. Daarmee had De Haas volgens Roelofs bewust het risico genomen dat de overeenkomst niet zou kunnen worden uitgevoerd.
Niets mee te maken. De rechter was niet onder de indruk van de argumenten van Roelofs. De contractueel overeengekomen boete van 10% was wel degelijk verschuldigd. Dit is een gebruikelijk boetebeding dat volgens de rechter ook geen onaanvaardbare gevolgen had.
Als partijen het risico hadden willen incalculeren dat de koopovereenkomst niet zou worden nagekomen, hadden zij geen of een ander boetebeding moeten opnemen. Ook voor matiging van de boete zag de rechter geen aanleiding (LJN: BT6847).