MEEWERKEND KIND - PRIVÉ - 27.10.2011

Mijn kind werkt mee in de zaak, wat nu?

In de horeca komt het nogal eens voor dat kinderen meewerken in de zaak van hun ouders. Hiervoor gelden speciale regels. Door hiervan gebruik te maken, kunt u zich veel administratieve ellende besparen. Waar moet u op letten?

Fiscaal (g)een kinderspel? Meewerkend kind? Het kind is fiscaal gezien gewoon werknemer, ­fictief werknemer of mede-eigenaar. Iedere vorm kent zijn eigen fiscale regels.

Kind is werknemer

Uw kind kan in uw horecaonderneming gewoon als werk­­nemer op de payroll staan. Dit is het geval als er geen verschil is in arbeidsvoorwaarden en ar­­beids­­omstandigheden ten opzichte van de overige werknemers. Is dit het geval, dan moet u uw kind ook als gewoon werknemer behandelen. U houdt dan loonheffing, Zvw-premie én premies werk­nemersverzekering in op het loon en hiervoor ­gelden de normale regels. In dat geval heeft uw kind ook gewoon recht op een uitkering, als er bijvoorbeeld sprake is van onvrijwillig ontslag of arbeidsongeschiktheid.

Kind is fictief werknemer

Vooral in kleinere horeca zal de familierelatie in het werk vaak overheersen. De arbeidsomstandig­heden zijn dan anders dan die van de overige werknemers. In deze gevallen is er sprake van een zo­­genaamde ‘fictieve’ dienstbetrekking voor kinderen van 15 jaar en ouder. U houdt in dat geval wel loonheffing en premie Zvw in, maar geen premies werknemersverzekering. Het kind is ook niet ver­­zekerd tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid en zal dit zelf moeten regelen. Voor de loonheffing en premies Zvw moet u voldoen aan de adminis­­tratieve eisen. Hiervoor bestaan vereenvoudigde regels, als u voldoet aan een aantal voorwaarden.

Vereenvoudigde regels. De vereenvoudigde regels komen erop neer dat u maar één keer per jaar, in de maand na het kalenderjaar, aangifte loonheffingen doet. Dit scheelt u flink aan admi­nis­­tratieve lasten. U gebruikt hiervoor een apart loon­­heffingennummer, dat u voor alle meewerken­de kinderen kunt gebruiken. De bedragen houdt u op de eerste werkdag van het nieuwe jaar in. U hoeft geen loonstaten in te vullen en uw kind hoeft zijn gegevens niet schriftelijk aan u te verstrekken. Verder past u altijd de loonheffings­korting toe en bewaart u de specificatie van het loon bij de loonadministratie.

Voorwaarden. U mag de vereenvoudigde regels alleen toepassen als u hiervoor toestemming heeft gevraagd én gekregen van de Belastingdienst. Bovendien moet vóór de eerste uitbetaling van het loon de naam, het adres en het BSN van het meewerkende kind in de administratie zijn op­genomen. Ook moet het kind behoren tot het huis­houden van de ouder(s) in wiens bedrijf het werkt.

Kind is mede-eigenaar

Een laatste mogelijkheid is dat uw kind als mede-eigenaar met u samenwerkt in het bedrijf waarvan u beiden eigenaar bent. Dit zal dan meestal in een Vof zijn. In dit geval is uw kind zelf horecaondernemer en heeft het ook recht op de ondernemersfaciliteiten, mits het voldoet aan de voorwaarden. Voor een aantal daarvan, ­waaronder de zelfstandigenaftrek, is vereist dat uw kind ­minstens 1.225 uur per jaar in het bedrijf werkt.

Concreet getipt? U kunt op de administratieve lasten van uw meewerkend kind fors besparen. Dit kan alleen als de familierelatie overheerst én uw kind geen mede-eigenaar is. U moet hiervoor wel toestemming vragen aan de fiscus.

U kunt de administratieve lasten rond de loonheffing van uw meewerkende kind fors beperken. Dit kan alleen als de familierelatie overheerst én uw kind geen mede-eigenaar is. Vraag hiervoor wel eerst toestemming aan de fiscus.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01