Hoezo, vragen stellen aan mijn leverancier?
Als men informatie van u wil …
In beginsel is iedereen verplicht de gevraagde informatie die voor zijn eigen belastingheffing van belang kan zijn, aan de inspecteur te verstrekken. Is er sprake van een BV of van een NV, dan zal de inspecteur zich richten tot de bestuurders. Bij een Vof of een eenmanszaak tot de ondernemer.
Alles vragen? De inspecteur mag niet alles vragen; hij zal rekening moeten houden met de beginselen van behoorlijk bestuur. Zo moet de inspecteur rekening houden met het ‘evenredigheidsbeginsel’. Hij moet rekening houden met de belangen van de belastingplichtige en hij mag deze niet onnodig op kosten jagen. Ook zal de inspecteur voor de verkrijging van de inlichtingen de methode moeten kiezen die voor de belastingplichtige het minst bezwaarlijk is (het ‘subsidiariteitsbeginsel’). Inzake het ‘zorgvuldigheidsbeginsel’ mag de inspecteur ook geen informatie van een belastingplichtige vragen als het hem daarbij eigenlijk om de belastingheffing bij een ander te doen is, terwijl hij de info ook aan die ander had kunnen vragen.
Nieuwe wetgeving. Tot 1 juli 2011 had u eigenlijk geen mogelijkheden om u te verweren tegen een informatieverzoek van de Belastingdienst. Voldeed u niet aan dit informatieverzoek, dan leidde dit veelal tot het opleggen van een ambtshalve (geschatte) aanslag door de Belastingdienst en tot omkering van de bewijslast.
Tip. U kunt vanaf nu de rechter vragen om het informatieverzoek van de Belastingdienst te toetsen.Let op.Indien, zonder geldige reden, niet wordt voldaan aan het informatieverzoek, dan riskeert de belastingplichtige, naast de omkering van de bewijslast, strafrechtelijke vervolging.
Informatie aan anderen vragen?
Uw adviseur. Indien de gevraagde gegevens zich niet bij u als de belastingplichtige zelf, maar bij een ander (zoals een accountantskantoor) bevinden, dan is deze andere verplicht de gevraagde gegevens te verstrekken aan de Belastingdienst. De inspecteur dient de belastingplichtige er wel van op de hoogte te stellen dat hij de gevraagde informatie bij de ander heeft opgevraagd.
Uw (ex-)werknemers. Ook kan de inspecteur vragen stellen aan derden, zoals aan uw (ex-)werknemers. Een derde (die niet administratieplichtig is) is echter niet tot antwoorden verplicht. Het zou dan ook netjes zijn als de inspecteur de derde ervan op de hoogte stelt dat die niet tot antwoorden verplicht is. Stelt de inspecteur de derde niet vooraf op de hoogte of houdt hij zich anderszins niet aan de regels, dan kan de rechter beoordelen of de informatie rechtsgeldig is verkregen.
Niet gebruiken. Is dit niet het geval, dan mag de inspecteur de verkregen informatie niet gebruiken. Zo ligt er een rechterlijke uitspraak (LJN: AA9213) waarin is beslist dat de inspecteur niet de bevoegdheid heeft om, bij een onaangekondigd bedrijfsbezoek, zonder tussenkomst van de bedrijfsleiding, van een personeelslid inlichtingen te verlangen over de omzet.
Uw leveranciers en afnemers.Een leverancier/afnemer is verplicht informatie te verstrekken als hij administratieplichtig is. De inspecteur hoeft hem vooraf niet op de hoogte te stellen van het derdenonderzoek. Wel dient een eventuele correctie onderbouwd te worden door de inspecteur. Dan zal hij wel de door hem vergaarde (derden)informatie prijs moeten geven.