Welke risico’s loopt u met (de koop van) een ‘lege’ BV?
Wat is een ‘lege BV’?
Lege huls? Een ‘lege’ BV is een vennootschap die geen schulden of bezittingen meer heeft en waarin ook geen activiteiten meer worden uitgeoefend. In de toekomst zal er daarom ook geen vermogen meer ontstaan in de BV. Hooguit zal de BV nog enkele schulden krijgen, zoals de kosten voor de jaarlijkse inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en de kosten van de accountant voor het opstellen en deponeren van de jaarrekening.
Aansprakelijkheid. Als een BV in het verleden verplichtingen is aangegaan die nog moeten worden nagekomen, dan is de BV daarvoor aansprakelijk. En dat geldt óók voor mogelijke fiscale claims uit het verleden, voor het nakomen van arbeidscontracten of voor aansprakelijkheidstelling wegens geleden schade. Deze aansprakelijkheid blijft bestaan, ongeacht wie er inmiddels directeur of aandeelhouder van de BV is. En ongeacht of inmiddels de naam en/of vestigingsplaats van de BV is gewijzigd. Dan kan wel eens blijken dat de koper een ‘kat in de zak’ heeft gekocht.
Garantie?
Verhaalsmogelijkheid. De koper kan van de verkoper eisen dat hij zich aansprakelijk stelt voor eventuele schulden van de vennootschap uit het verleden. Mochten er nog lijken uit de kast komen, dan kan de koper die schade verhalen op de verkoper. Maar een garantiestelling door de verkoper zal invloed hebben op de koopprijs die de koper voor de aandelen moet betalen. Ook zal de koper dan achteraf moeten zien dat hij zijn geld terugkrijgt van de verkoper. Dat kan dan wel eens een lastig verhaal blijken te zijn. De koper kan ook opdracht geven aan een accountant om uitgebreid de administratie en de boekhouding van de BV over de voorgaande boekjaren te onderzoeken. Maar aan zo’n onderzoek zal een behoorlijk prijskaartje hangen.
Wegen voordelen op tegen nadelen?
Motieven. Als er wordt gekeken naar de motieven om een lege BV over te nemen, blijkt dat de voordelen niet meer opwegen tegen de nadelen:
- snelheid: omdat er bij het Ministerie van Justitie geen ‘verklaring van geen bezwaar’ meer hoeft te worden aangevraagd, kan een nieuwe BV bijna net zo snel worden opgericht als dat de aandelen van een lege BV worden overgedragen;
- onderzoek: een antecedentenonderzoek door het ministerie hoeft niet meer te worden verricht als een directeur of aandeelhouder in het verleden betrokken is geweest bij een faillissement speelt dat geen rol meer bij de oprichting van een nieuwe BV;
- kosten: de koper van de aandelen van een lege BV zal aan de verkoper de koopprijs voor de aandelen moeten betalen ook zal hij de notariskosten voor de overdracht van de aandelen voor zijn rekening moeten nemen en als blijkt dat ook de statuten van de BV nog gewijzigd moeten worden (wat meestal het geval is), zal de koper ook alle kosten van de statutenwijziging moeten voldoen.
Conclusie. Er blijkt tegenwoordig dan ook weinig of geen noodzaak meer te bestaan om een lege BV over te nemen. Oprichting van een nieuwe BV gaat bijna net zo snel, de kosten zullen lager uitvallen en als oprichter heeft u de zekerheid dat u uw BV met een schone lei start.