INCASSO - 23.09.2011

Pik in die wettelijke rente

Per 1 juli 2011 is de wettelijke rente voor zowel handelstransacties als niet-handelstransacties verhoogd. Voor niet-handelstransacties ging de rente van 3 naar 4% en voor handelstransacties van 8 naar 8,25%.

Rente omhoog. Het percentage van de wettelijke ren­­te kan ieder halfjaar (per 1 januari en per 1 juli) worden aangepast. Tip. Kijk op de website van De Nederlandsche Bank (http://www.dnb.nl) voor het actuele percentage van de wettelijke ren­­te.

Wat is ‘wettelijke rente’ ook alweer?

Bij het afsluiten van overeenkomsten met bedrijven, overheid of consumenten wordt er meestal in de overeenkomst een betalingstermijn afgesproken. Soms ook staat de betalingstermijn in de algemene voorwaarden.

Voorwaarden. De wet schrijft voor dat de betalingstermijn niet onredelijk mag zijn. Als u geen betalingstermijn heeft afgesproken, geldt er een betalingstermijn van 30 dagen.

Wanneer? Als een klant te laat betaalt, dus als de afgesproken betalingstermijn is verstreken of (als er niets is afgesproken) na 30 dagen, mag u als leverancier wettelijke rente in rekening brengen over het bedrag dat betaald moet worden.

Klantvriendelijk? Het is natuurlijk de vraag of u vrienden blijft met uw klant als u wettelijke rente berekent. Waarschijnlijk niet, maar meestal is het een laatste drukmiddel.

Twee verschillende rentes?

Handel. Als u levert aan een bedrijf of aan de overheid is dat een handelstransactie en geldt de wettelijke rente voor handelstransacties (nu 8,25%). Niet mals dus! Als u een flinke vordering heeft op een klant is het de moeite waard om deze rente in rekening te brengen. Uiteindelijk wordt u ook niet rijk van een klant die niet betaalt ...

Consumenten. Als u levert aan consumenten (particulieren) is de wettelijke rente voor niet-handelstransacties van toepassing. Deze rente is nu 4% en dus een stuk lager dan de wettelijke rente voor handelstransacties.

Afwijken mag! Bij overeenkomst (of algemene voor­­waarden) mag u afwijken van de wettelijke ren­­te. U mag dus een hoger percentage afspreken.

Rente op rente

Goed rekenen. Als een klant na een jaar nog steeds niet heeft betaald, wordt de over dat jaar verschuldigde rente bij de hoofdsom opgeteld. Hierdoor ontstaat er een nieuwe hoofdsom. Het jaar daarop wordt de wettelijke rente berekend over deze nieuwe (hogere) hoofdsom. Dit wordt ‘rente op rente’ genoemd. Tip. Als in de overeenkomst of in uw algemene voorwaarden niets anders is afgesproken, mag u rente op rente rekenen.

Foutje, bedankt!

Gebruik de juiste rente! Het komt vaak voor dat bedrijven de lagere wettelijke rente voor niet-handelstransacties in rekening brengen aan andere bedrijven of de overheid. Zo laten deze ondernemers zomaar 4,25% rente liggen. Tip. Gebruik bij vorderingen op andere bedrijven of op de overheid atijd de rente voor handelstransacties.

Doorrekenen. Ook wordt vaak vergeten rente op rente te rekenen. Zeker bij de notoire wanbetaler is het verstandig om deze rekenmethode te gebruiken. U berekent dit eenvoudig op internet, bijv. op http://www.wettelijkerente.net. U hoeft immers geen rekening mee te houden dat hij misschien niets meer bij u wil kopen (en niet betalen).

Breng de wettelijke rente in rekening en reken met rente op rente. Gebruik bij vorderingen op andere bedrijven of op de overheid atijd de rente voor handels­­transacties. Die is nu 8,25%.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01