Je neemt dán vakantie!
Wensen werknemer. Als het gaat om het inplannen van vakantie is de wens van uw werknemer het uitgangspunt. Maar als ú dagen wilt vaststellen (bijvoorbeeld voor een collectieve bedrijfssluiting), is dat gelukkig niet uitgesloten.
Zet het in de arbeidsovereenkomst! Als u wilt kunnen vaststellen wanneer uw werknemers vakantie opnemen, moet u dat schriftelijk vastleggen. Tip. Zorg ervoor dat u niet voor alle vakantiedagen bepaalt wanneer deze moeten worden opgenomen. U mag wél bepalen dat u een vast aantal dagen vaststelt. Gebruik bijvoorbeeld deze tekst: “Jaarlijks stelt werkgever 5 van de 25 vakantiedagen eenzijdig vast.”
Méér dagen vaststellen? U kunt er ook voor kiezen om méér vakantie vast te stellen. Voeg dan het volgende toe aan de vorige bepaling: “Heeft de werknemer voorafgaand aan de vaststelling zijn wensen voor de vakantieperiode kenbaar gemaakt, en wijkt deze af van de door de werkgever vastgestelde periode, dan stelt de werkgever de vakantiedagen vast overeenkomstig de wensen van de werknemer, tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten.”
Initiatief werknemer. Het komt er dan op neer dat ú het initiatief houdt, maar dat uw werknemer nog wel een ander voorstel kan doen. Als u goed gemotiveerd kunt aangeven waarom u (vanuit uw bedrijfsbelang) het voorstel niet kunt accepteren, zal hij zich daar bij neer moeten leggen. Zorg er wel voor dat uw werknemer ook zelf een aantal vakantiedagen kan vaststellen.
Wettelijk en bovenwettelijk. Als u als werkgever de bovenwettelijke vakantiedagen vaststelt, wordt dat door rechters eerder goedgevonden dan wanneer u de wettelijke vakantiedagen vaststelt. Dus als uw fulltime werknemer 5 bovenwettelijke vakantiedagen heeft, dan kunt u deze bovenwettelijke dagen zonder problemen vaststellen als u dat heeft afgesproken. Goed om te weten, want vanaf 1 januari 2012 verjaren wettelijke dagen al na zes maanden en bovenwettelijke dagen pas na vijf jaar.