EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 21.09.2011

Een demofilm voor uw website

Met een zgn. screencast kunt u bezoekers wegwijs maken in (de mogelijkheden van) uw website. Er bestaan heel wat tools waarmee u zo’n instructiefilmpje kunt maken. Wij testten er enkele voor u.

Een screencast is een digitale opname van wat er op een computerscherm te zien is. Zo’n filmpje wordt vaak gebruikt als virtuele rondleiding op een website: zo weten bezoekers meteen wat de mogelijkheden zijn, waar ze wat kunnen vinden, … Net zoals er programma’s bestaan om statische screenshots te nemen, zijn er ook tools die zulke bewegende beelden kunnen vastleggen. Uiteraard kunt u er ook bv. een commentaarstem aan toevoegen. Op internet vindt u zowel software­pakketten als webdiensten om screencasts te maken. Wij gingen op zoek naar goede webtools, zodat u niets hoeft te installeren.

ScreenCastle

Voor het gebruik van het gratis ScreenCastle (http://www.screencastle.com) surft u naar de website en drukt u op de rode opnameknop. Vervolgens wordt een Java-applicatie geladen (u moet dit bevestigen door op Run te klikken), en dan wordt er een nieuw Screen Recorder-venstertje geopend. Daarin kunt u aangeven welk stuk van uw scherm geregistreerd moet worden (u kunt bv. uw taakbalk onderaan uitsluiten) en de optie Record my microphone (om uw commentaarstem toe te voegen) aan- of uitvinken. Daarna moet u nogmaals bevestigen via Ok, open the recorder. Op uw scherm verschijnt dan een zwarte balk met daarin een Start recording-knop. Daarin kunt u uw opname desgewenst pauzeren of afronden, een preview bekijken en de screencast bewaren.

Op de website van ScreenCastle vindt u dan het resultaat terug in meerdere vormen: o.a. de html-code om de screencast te integreren in uw site en een downloadlink om de opname te bewaren (als flv-bestand). Goed om te weten: de lengte van uw opnames zijn niet gelimiteerd en u hoeft zich niet te registreren voor het gebruik.

Screencast-O-Matic

Screencast-O-Matic (http://www.screencast-o-matic.com) heeft iets meer mogelijkheden. De opnametijd in de gratis versie is wel beperkt tot 15 minuten per filmpje, maar dat lijkt ons meer dan voldoende. U start een opname via de blauwe Start Recording-knop. Het inladen van de Java-applicatie duurde bij onze test wel vrij lang. De grootte van het dan geopende venster kunt u aan­passen naargelang uw wensen en via de knoppen onder­aan kunt u o.a. de microfoon in- of uitschakelen, het volume aanpassen, de resolutie wijzigen en uw webcam integreren. Met die laatste optie kunt u zichzelf dus in de screencast tonen terwijl u commentaar geeft. Pauzeren is mogelijk en als u klaar bent, krijgt u een preview te zien.

Bent u tevreden over het resultaat, dan kunt u het uploaden (ook rechtstreeks naar YouTube) of bewaren als mp4, avi of flv). Ter info: deze webtool vereist evenmin registratie.

Kent u deze nog?

Vroeger vergeleken we Screenjelly (http://www.screenjelly.com) met Screenr (http://www.screenr.com). Screenjelly is niet meer actief, maar Screenr wel. Met deze gratis webtool kunt u op dezelfde manier screencasts maken. Het opnamevenster is quasi identiek aan dat van Screencast-O-Matic, maar bv. webcambeelden toevoegen kan hier niet. Bovendien zijn de opnames beperkt tot vijf minuten, en als u het resultaat wilt bekijken of wilt publiceren, dan moet u zich eerst registreren.

Het gratis Screencast-O-Matic biedt de meeste mogelijkheden voor het maken van screencasts. De webapplicatie start soms wel wat traag op, maar u kunt o.a. ook uzelf in beeld brengen via uw webcam.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01