Verliesverdamping voorkomen
Verliesverrekening
Sinds 1 januari 2007 is het niet langer mogelijk fiscaal verlies onbeperkt te verrekenen met toekomstige winsten. Verlies is nog slechts verrekenbaar met winsten van het voorgaande jaar (carry back) en daarna met winsten van de negen op het verliesjaar volgende jaren (carry forward). Dit geldt zowel voor ondernemers in de inkomstenbelasÂting als voor de vennootschapsbelasting (Vpb).
Jaren 2009, 2010 en 2011. Voor de jaren 2009, 2010 en 2011 is, om de gevolgen van de crisis wat te verzachten, voor Vpb-ondernemers de mogelijkheid gecreĂ«erd om verliezen over die jaren, tot een maximum van âŹÂ 10 miljoen per jaar, met winsten van de drie voorafgaande jaren te verrekenen.
Let op. Als u daarvoor kiest, levert u wel drie jaar van de carry-forwardtermijn in (die wordt dan dus zes jaar in plaats van negen jaar).
Overgangsregeling. Verder is het hierbij nog van belang dat op grond van overgangsrecht alle op 31 december 2006 nog niet verrekende verÂliezen over 2002 en daaraan voorafgaande jaren nog kunnen worden verrekend tot en met 2011.
Verliezen van 2002 en ouder. Kortom: alle verliezen die u nog in de kantlijn heeft staan van 2002 en ouder moeten dit jaar gecompenseerd worden. Wat kunt u nog doen om te voorkomen dat die verliezen verdampen?
Verliesverdamping voorkomen
Pand herwaarderen. Er zijn meerdere Âscenarioâs denkbaar, maar het is het eenvoudigst om uw stelsel van waardering aan te passen om zo nog in 2011 een winst te âforcerenâ. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan het herwaarderen van uw pand of het âin de verliescompensatieâ laten vrijvallen van een voorziening. De vraag is alleen of de fiscale regels voor de winstbepaling een dergelijke noodgreep zomaar toelaten. Hierover is in een grijs verleden al geprocedeerd. Daaruit kunnen drie voorwaarden worden afgeleid.
Voorwaarden. In de eerste plaats moet het nieuwe stelsel van waardering in overeenstemming zijn met de fiscale regels voor de winstÂbepaling (goed koopmansgebruik). Het stelsel âwerkelijke waardeâ is dat wel, zodat deze voorwaarde een overstap niet in de weg staat.
In de tweede plaats mag er geen sprake zijn van willekeur, het pand moet dus ook echt een hogere waarde hebben. So far so good, maar over de laatste voorwaarde bestaat wat minder duidelijkheid.
De stelselwijziging mag namelijk niet uitsluitend gericht zijn op het behalen van âincidenteel fiscaal voordeelâ. In de praktijk zijn de meningen hierover verdeeld. Feit is dat de Hoge Raad zich hierover nog steeds niet heeft uitgesproken en dat de staatsÂÂÂsecretaris op meerdere plaatsen heeft aanÂgegeven geen voorstander te zijn van herwaardering in het zicht van verliesverdamping. Let op. Verwacht mag dan ook worden dat een dergelijke aanpassing bij de inspecteur op weerstand stuit.
Verkoop bedrijfsmiddel. Een beproefd alternatief is dat de betreffende verlies-BV het bedrijfsmiddel met de latente winst verkoopt aan bijÂvoorbeeld een andere BV uit de groep (die geen onderdeel uitmaakt van de Âfiscale eenheid) en zo die winst realiseert.
Let op. Let u in dat geval bij onroerende zaken wel op de overdrachtsbelasting. UÂ kunt onder voorwaarden een vrijstelling inroepen, maar daaraan zijn ook weer beperkingen verbonden.