Hoe zit het met de loonbetaling?
Bij het beantwoorden van deze vraag is het belangrijk om te weten of uw medewerker volgens het UWV blijvend geheel arbeidsongeschikt of gedeeltelijk arbeidsongeschikt is.
Geheel arbeidsongeschikt?
Wanneer uw medewerker blijvend minder dan 20% van zijn oude loon kan verdienen en er is geen kans op beterschap, dan komt hij in aanmerking voor een WIA/IVA-uitkering. Na twee jaar kunt u de loondoorbetaling dan helemaal stoppen. De arbeidsovereenkomst wordt dan als het ware ‘slapende’. Let op. Als de gezondheidstoestand van uw werknemer verbetert (en dat kan ook na langere tijd), dan kan uw medewerker opnieuw bij u aankloppen voor re-integratie in uw bedrijf. Tip. Vraag na twee jaar ziekte een ontslagvergunning aan bij het UWV Werkbedrijf.
Gedeeltelijk arbeidsongeschikt?
Uw medewerker heeft recht op een WIA/WGA-uitkering als hij:
- tussen de 20% en 65% van zijn oude loon kan verdienen;
- of minder dan 20% van zijn oude loon kan verdienen, maar er een kans is dat dit nog verbetert. Is een medewerker minder dan 35% arbeidsongeschikt, dan krijgt hij geen WIA-uitkering maar een WW-uitkering.
Als het gaat om uw verplichting om het loon door te betalen, zijn er twee verschillende situaties van belang.
- De medewerker kan niet in uw organisatie re-integreren. Als er in uw bedrijf geen mogelijkheden voor uw werknemer meer zijn en de Poortwachterstoets van het UWV aantoont dat u samen met uw werknemer genoeg heeft gedaan aan zijn re-integratie, dan kunt u de betaling van zijn loon stoppen. Ook in dit geval is er sprake van een ‘slapende’ arbeidsovereenkomst. Tip. Vraag bij het UWV Werkbedrijf na twee jaar ziekte een ontslagvergunning aan.
- Uw medewerker kan wél re-integreren in uw bedrijf. In dat geval ontvangt de medewerker voor het gedeelte dat hij arbeidsongeschikt is een WGA-uitkering. Voor dat deel hoeft u geen loon meer te betalen. Voor het gedeelte dat hij bij uw bedrijf blijft werken, betaalt u hem het loon dat hoort bij de functie of de werkzaamheden die hij doet. Tip. Twijfelt u of alles wel goed verloopt? Overleg dan met het UWV.
Laat die hulp niet schieten!
Als uw werknemer bij u blijft werken, heeft u recht op een aantal voordelen en vergoedingen zoals:
- subsidie voor aanpassingen aan de werkplek;
- premiekorting: u kunt korting op de WAO/WIA-premie en op het werkgeversdeel van de premie WW-Awf en/of de Ufo-premie, voor maximaal 1 jaar, toepassen als uw medewerker weer geheel of gedeeltelijk aan het werk gaat. Meer informatie kunt u verkrijgen bij de Belastingdienst;
- de mogelijkheid om medewerkers jonger dan 18 jaar of met een Wajong-uitkering een lager loon dan het minimumloon betalen (alleen als de medewerker door ziekte of handicap aantoonbaar minder presteert);
- de mogelijkheid om een ZW-uitkering van het UWV te ontvangen als de medewerker ziek wordt en hij korter dan 5 jaar geleden een WIA-uitkering heeft gekregen, de zogenaamde no-riskpolis.