Uw volgende stap
Fiscus was te laat met navorderen!
Wat was het geval? In 2002 overleed een mevrouw die alles naliet aan haar dochter. Blijkbaar was er niet veel vermogen, want de inspecteur stuurde een briefje waarin hij aangaf geen aanslag successierechten op te leggen. Vijf jaar later meldde de dochter zich opnieuw bij de fiscus. Ze gaf aan dat ze € 700.000,- had geërfd. Of dat buitenlands vermogen eerder verzwegen was voor de fiscus, of dat ze gewoon niet eerder wist dat er zwart geld was, valt uit de uitspraak niet op te maken. Onmogelijk is dat laatste bepaald niet! Mevrouw verzocht netjes om uitreiking van een aangiftebiljet successierechten.
Tip. Als er buitenlands vermogen is (zwart of niet, denk aan nummerrekeningen), zorg er dan voor dat iemand dit weet. Buitenlandse banken verdienen miljoenen aan niet ‘opgehaald geld’!
Standpunt inspecteur
Melding. Nadat mevrouw bij de fiscus de melding had gedaan, begon het gebruikelijke circus. Er werd nog wat gesteggeld over het verlenen van aftrek ter voorkoming van dubbele belasting. Ook over het kunnen toepassen van de verlengde navorderingstermijn werd overlegd.
In augustus 2008 verzocht de inspecteur om een kopie van de Engelse aanslag successierechten. In september 2008 werd die verstrekt. En pas op 16 december 2008 werd de navorderingsaanslag successierechten opgelegd voor een bedrag van ruim € 96.000,-.
Standpunt rechter
Zaak was stil blijven liggen bij fiscus. De zaak belandde bij de Rechtbank Haarlem. Die reconstrueerde de gang van zaken. Tussen de eerste melding in 2007 en de aanslag in 2009 zat een periode van één jaar en drie maanden. Op zich vond de Rechtbank die periode nog aanvaardbaar, zeker als er in die periode wordt ‘doorgewerkt’, en het een lastige zaak betreft. De zaak was echter in die vijftien maanden zes maanden stil blijven liggen, waarschijnlijk door vakantie. Dat brak de fiscus op. De Rechtbank was van mening dat door zes maanden stilzitten niet meer gezegd kon worden dat de zaak met redelijke voortvarendheid was behandeld. Als gevolg daarvan werd de navorderingsaanslag successierechten vernietigd.
Commentaar
Zwartsparen. Minister De Jager heeft succes geboekt in de strijd tegen ‘zwartsparen’. Dat heeft ook de nodige procedures tot gevolg gehad. Zoals u weet, mag de fiscus over buitenlandse inkomsten langer naheffen dan over binnenlandse inkomsten, namelijk twaalf jaar in plaats van de gebruikelijke vijf jaar. Op zich is dat volgens de Europese rechter wel discriminatie, maar daar was volgens hem een goede reden voor. Namelijk fraudebestrijding. Maar de rechter voegde daar wel nog iets aan toe. De termijn waarbinnen werd nagevorderd, mocht niet langer worden dan noodzakelijk was voor de opsporing van buitenlands zwart geld. Concreet betekent dit dat als de fiscus eenmaal ‘beet’ heeft, de zaak met de nodige spoed afgehandeld moet worden. Gebeurt dat niet, dan is er alsnog sprake van een te laat (en dus niet geldig) opgelegde aanslag.
U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 16.13.06).
Bron
Rechtbank Haarlem, nr. 09/4653