PERSONEEL - 25.08.2011

Finale kwijting, klaar met alle gezeur?

U wilt afscheid nemen van uw kok en na enig overleg gaat hij daarmee akkoord. U heeft geen UWV Werkbedrijf of kantonrechter nodig, maar u ontbindt de overeen­komst ‘met wederzijds goedvinden’. U bent van alles af. Of toch niet?

We maken het samen ‘uit’ … Zonder UWV Werk­bedrijf of kantonrechter ontbindt u de ar­beids­­overeenkomst ‘met wederzijds goedvinden’. In zo’n geval kunt u de arbeidsovereenkomst beëin­digen met een ‘vaststellingsovereenkomst’ waar­in u de voorwaarden noteert voor het afscheid. Zodra alles geregeld is, bent u echt van elkaar af. Of toch niet? Welke rol speelt ‘finale kwijting’ hier­­in nog?

Wat is ‘finale kwijting’?

Wanneer u beiden voor finale kwijting tekent, spreekt u samen af dat u niets meer van elkaar te vorderen heeft. U kunt niets meer vorderen van uw kok en hij kan ook niet meer bij u aankloppen voor niet-uitbetaalde overuren of voor wat dan ook. Tip. Neem in ieder geval in de clausule op dat daarvan pas sprake is nadat alle afspraken uit de overeenkomst zijn nagekomen.

Iets vergeten? Denkt uw werknemer achteraf nog ergens recht op te hebben of realiseert u zich later dat u ooit een voorschot heeft gegeven dat u nog niet heeft teruggevraagd? In beginsel geldt dat daarop geen recht meer bestaat. Let op. Het is dus van het grootste belang dat in de vaststellingsovereenkomst alles is opgenomen.

Effe checken ... Check vooraf de arbeidsovereenkomst en het personeelsdossier en informeer bij uw boekhouder wat u mogelijk nog tegoed heeft van uw kok. Denk ook aan een eventuele bonus­regeling. Heeft uw kok eigen ‘geheime’ recepten die u wilt blijven gebruiken of wilt u voorkomen dat hij er met uw succesrecepten vandoor gaat? In een overeenkomst kunt u afspraken hierover prima meenemen! Tip. Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet en neem op dat de medewerker alle zaken die hij van u in gebruik heeft gekregen, uiterlijk op de laatste werkdag onbeschadigd in­levert. Neem in de vaststellings­overeenkomst op dat de kosten van reparatie of vervanging in ­mindering kunnen worden gebracht op de uit te betalen beëindigingsvergoeding.

Uitzondering: pensioenschade

In 2004 was de Hoge Raad (NJ2004, 656) van mening dat je er niet van uit moet gaan dat ­partijen ook aan pensioenschade denken bij ge­­bruik­making van finale kwijting in de vast­stel­lingsovereenkomst. Vaak blijkt die schade pas later. Tip. Informeer vooraf bij het Pensioenfonds ­Horeca & Catering of er sprake is van pensioenschade. Dit kan aan de orde zijn bij medewerkers met een langer dienstverband.

Vergeet ook niet ...

Wanneer u geen concurrentiebeding opneemt, dan mag de kok ervan uitgaan dat ‘finale kwijting’ ook betekent dat het beding niet van kracht is en dat hij bij uw grootste concurrent kan gaan werken. Dat bepaalde de rechter in een andere rechtszaak (LJN: BJ2741). Tip. In veel onderhandelingen is het ‘het hele beding of geen beding’, maar u kunt een beding in onderling overleg ook afzwakken, (bijvoorbeeld in duur, aard van de werkzaam­heden of werkgebied) of omzetten in een relatie­beding waarin u afspreekt dat uw kok geen van uw klanten of relaties rechtstreeks benadert.

Tip. Maakte uw medewerker gebruik van een ad­vi­­seur? Meld dit dan en noem die in de vast­stellingsovereenkomst. Uw ex-werknemer zal zich achter­­af niet meer zo gemakkelijk op het feit ­kunnen beroepen dat hij iets niet wist.

Neem finale kwijting op in uw vaststellingsovereenkomst als u met wederzijds goedvinden afscheid neemt van elkaar. U kunt dan niets meer vorderen van uw kok en hij kan ook niet meer bij u aankloppen voor niet-betaalde overuren of wat dan ook. Dat laatste geldt niet voor pensioenschade!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01