CONTROLE FISCUS - 25.08.2011

De fiscus op visite

Als horecaondernemer kunt u erop rekenen dat de fiscus een keer bij u langs komt. Een bezoek kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van het doel. Wat moet u naast uw plichten doen inzake uw rechten?

Startersbezoek ‘horecaspruitje’ ...

Startende horecaondernemers worden vaak op een bezoekje van de fiscus getrakteerd. Gewoon om even contact met u te hebben en te bekijken hoe alles verloopt binnen uw horecabedrijf. Of u al een administratie heeft en of u deze wellicht uit­be­steedt. Een dergelijk bezoek is vooral informatief van aard. De beambte zal wat vragen aan u hebben maar u andersom ook inlichtingen ver­strek­ken, bijvoorbeeld over speciale startersregelingen. Uiteraard kunt u ook vragen stellen. Een dergelijk bezoek wordt vrijwel altijd van tevoren aange­kondigd. Komen datum of tijdstip u niet uit, dan zal er naar een ander tijdstip worden gezocht.

Horecabezoek als u geen starter bent

Ook als u geen startend horecaondernemer bent, kan de fiscus af en toe bij u langs willen komen om te zien hoe uw zaak reilt en zeilt. Ook nu wordt het bezoek in de regel aangekondigd. Bij een dergelijk bezoek gaat het niet om de controle van een specifieke aangifte.

Waarneming ter plaatse. Een specifieke vorm van een bedrijfsbezoek is de zogenaamde waar­neming ter plaatse (WTP). Deze wordt meestal aangekondigd, maar men vertelt u niet wanneer de betreffende beambte op bezoek komt. Tijdens het bezoek zal onder meer gekeken worden hoe druk het in de onderneming is en hoeveel mensen er werken. Ook kan men uw personeel naar hun identiteit vragen en controleren of uw administratie bij is. Een WTP kan vaker herhaald worden.

Boekenonderzoek. Als u een boekenonderzoek krijgt, controleert men uw aangiften en de adminis­tratie. Het kan gaan om een onderzoek over een periode of om controle van bepaalde onderdelen van uw aangiften en administratie, bijvoorbeeld de brutowinstmarges. Een boekenonderzoek wordt altijd van tevoren aangekondigd. Komen datum en of tijdstip u niet gelegen, dan is in overleg vrijwel altijd aanpassing mogelijk.

Medewerking verplicht

U bent verplicht medewerking te verlenen aan onderzoeken van de Belastingdienst. Zo goed mogelijk medewerking verlenen is ook in uw eigen belang, dat spreekt eigenlijk wel voor zich.

Wat moet u toelaten? Voor wat betreft het onderzoek zelf moet u de beambten om te beginnen toegang verlenen tot uw horecazaak. Medewerkers van de Belastingdienst zijn verplicht zich te legitimeren. Vergeet men dit, aarzel dan niet erom te vragen. Medewerking verlenen betekent verder dat u inzage moet verlenen in uw admi­­nistratie en inlichtingen moet verschaffen als men daarom vraagt. U moet ook toegang verlenen tot uw computersystemen en desgewenst passwords verstrekken. De fiscus kan ook kopieën maken als men dit nodig vindt.

Aandachtspunt is de rapportage

Van bezoeken van de fiscus wordt altijd rapport opgemaakt. Een rapport bestaat uit een openbaar en een niet-openbaar deel. Van het openbare deel krijgt u een kopie. Vraag ernaar als dat niet zo is.

Controleer het controlerapport. Check of in het rapport alles staat wat bij controle aan de orde is geweest. Want waar geen op- of aanmerkingen zijn gemaakt, mag u erop vertrouwen dat het in orde is (ook voor de toekomst).

Vraag altijd het controlerapport van het bezoek op als u dit niet heeft ontvangen. Controleer de inhoud goed op zaken die aan de orde zijn geweest. Wat niet aan de orde kwam, daarvan mag u erop vertrouwen dat het in orde was, ook naar de toekomst toe. Belangrijk genoeg dus om dat na te lopen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01