Bedrijfsauto goed doorschuiven
Bedrijfsauto met bpm-vrijstelling
Vrijstelling voor de bpm. Indien u als ondernemer aan de wettelijke voorwaarden voldoet, krijgt u als u een nieuwe bestelauto (de bekende auto met het ‘grijze kenteken’) koopt, een vrijstelling voor de bpm.
Let op. De auto moet vervolgens wel vijf jaar in de onderneming gebruikt blijven worden. Net als in de btw wordt uw auto dus fiscaal gezien ‘gevolgd’.
Verkoop bestelauto binnen 5 jaar
Waarom moeilijk als het makkelijk kan? Het kan dus fiscaal voor de bpm goed fout gaan als de ondernemer zijn bestelauto binnen de termijn van vijf jaar verkoopt. Wat niet onmogelijk is, want inruilen binnen vijf jaar gebeurt natuurlijk vrij vaak. Als u een bestelauto doorverkoopt aan een andere ondernemer, is er fiscaal gezien niet zoveel aan de hand. Als de nieuwe eigenaar ook voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor vrijstelling, kan er gewoon worden doorgeschoven. Waarom moeilijk als het makkelijk kan.
Als de zakelijke sfeer wordt verlaten. Spannend wordt het pas als een bestelauto de zakelijke sfeer verlaat. Dan moet er alsnog bpm worden betaald. Lange tijd was het zo dat de Belastingdienst op dat moment automatisch een naheffingsaanslag bpm verstuurde aan de laatste (zakelijke) eigenaar. Helemaal geen onlogische gedachte. Maar de Rechtbank Arnhem (LJN: BJ6206) heeft beslist dat dit niet correct is. De naheffingsaanslag moet opgelegd worden aan de laatste ondernemer in de ‘keten’ van eerdere eigenaren die geen doorschuifverklaring kan tonen. Dat kan dus heel goed een ondernemer zijn die van de prins geen kwaad wist, omdat hij zijn auto toch ‘gewoon’ aan een andere ondernemer verkocht.
Let op. Het voorgaande geldt niet alleen voor autodealers, maar ook voor ‘gewone’ ondernemers die hun bedrijfsauto zelf doorverkopen.
Hoe gaat de fiscus te werk? De bpm wordt verminderd naar mate de auto waarover de belasting betaald moet worden, ouder is. De naheffingsaanslag gaat in de hiervoor geschetste situatie niet uit van het bedrag aan rest-bpm op het moment van verkoop aan de particulier, wat op zich logisch zou zijn. Men gaat echter helemaal terug naar het moment dat er ten onrechte geen doorschuifverklaring werd opgemaakt. Dat heeft tot gevolg dat de veroudering gedurende de periode dat de opvolgende ondernemer in de bestelauto rondreed, niet wordt meegenomen bij de berekening van de na te heffen bpm. De regeling geldt alleen als de bpm op het kentekenbewijs staat.
Tip. De Belastingdienst heeft aangegeven dat het toegestaan is dat achteraf nog een doorschuifverklaring wordt opgemaakt. Vermeld wel de werkelijke datum op de verklaring en ga niet met die datum ‘schuiven’.
Doorschuifverklaring van groot belang
Zorg dat u ‘hem’ niet mist. De doorschuifverklaring is dus van groot belang. Zorg dat u in het bezit bent van zo’n verklaring. Mist u de doorschuifverklaring, dan draait u op voor de naheffing, ook als u niet de laatste eigenaar van het voertuig bent.
Tip. Een model van de doorschuifverklaring kunt u vinden op http://www.belastingdienst.nl/download/1370.html