Zo’n legaat kan écht niet ... Ik ontsla je!
Hoor en wederhoor. U doet er verstandig aan eerst met Marieke te praten over wat er is gebeurd. U heeft dat nu wel uit betrouwbare bron vernomen, maar wat heeft Marieke hier zelf over te zeggen? Tip. Maak een verslag van dit gesprek en laat Marieke dit ook voor akkoord (of ontvangst) tekenen. Dat kan later evt. dienen als bewijs.
Buiten het boekje
Geaccepteerd. Het is u al snel duidelijk: Marieke heeft, als BIG-geregistreerd fysiotherapeut, een legaat van een overleden patiënt geaccepteerd. Hij heeft haar zijn inboedel én zijn auto nagelaten. De inboedel is inmiddels via Marktplaats.nl verkocht en Marieke heeft het geld gehouden.
En nu? U vindt dit onacceptabel en wijst Marieke op de bepalingen uit het Professioneel Statuut behorende bij de cao, de KNGF-handreiking alsmede de Modelregeling fysiotherapeut-patiënt. Maar Marieke ziet er écht geen kwaad in. Ze wilde de patiënt die aan Parkinson leed, graag helpen en hij wilde haar na zijn overlijden voor haar hulp belonen. Overigens ook om te voorkomen dat zijn ex nog wat zou krijgen.
Ontslag op staande voet
Serieuze gevolgen. Een ontslag op staande voet heeft grote consequenties voor een werknemer. Hij heeft dan namelijk géén recht op een WW-uitkering. Werknemers vechten een ontslag op staande voet dan ook vaak meteen aan via een kort geding.
Dringende reden. Juist omdat de gevolgen voor uw werknemer zo ernstig zijn, worden hoge eisen gesteld aan de reden voor het ontslag. Een dringende reden is een reden die zó ernstig is dat het niet redelijk is om van een werkgever te verlangen dat hij ook nog maar één dag met deze werknemer verdergaat.
Snel. De wet eist verder dat een ontslag op staande voet direct (onverwijld) wordt gegeven. U mag wel de tijd nemen om goed te onderzoeken wat er nu eigenlijk is gebeurd, maar niet meer dan dat.
Niet goed genoeg. Helaas krijgen werknemers het daarbij vaak voor elkaar dat de rechter de ‘dringende reden’ voor het ontslag op staande voet niet dringend genoeg vindt en dat hij het ontslag op staande voet dus onterecht vindt. Als werkgever moet u dan alsnog het loon betalen. Om op zeker te spelen, kunt u de arbeidsovereenkomst laten ontbinden door de kantonrechter.
Dringende reden
In een vergelijkbaar geval vond de rechter onlangs (LJN: BO7021) dat de fysiotherapeute mocht worden ontslagen zónder een vergoeding. Hij rekende haar de gedragingen zwaar aan en ontbond de arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden. Na bijna zeven jaar werken stond ook Marieke dus op straat zonder enige vergoeding.
Behandeling stopgezet? Marieke probeerde nog als excuus aan te voeren dat zij de behandeling van deze patiënt al had stopgezet vóór zijn overlijden, maar dat mocht haar niet baten. Een behandelaar kan de behandelingsovereenkomst namelijk immers niet eenzijdig opzeggen. Volgens de rechter was Marieke nog steeds de behandelaar toen de patiënt overleed. Bovendien had Marieke het legaat altijd kunnen weigeren. Ze had deze hele kwestie ook nog eens voor haar werkgever verzwegen en dat is geen goed werknemerschap.