Wat met de werknemers bij bedrijfskoop of -verkoop?
Wet. In de Nederlandse (7:663 BW) en Europese wetgeving (Europese Richtlijn 2001/23 artikel 3 EG) is de bescherming van de werknemer geregeld bij overgang van onderneming. Wil er sprake zijn van deze bescherming, dan dient de onderneming door een overeenkomst (vruchtgebruik, pacht, huur, verkoop), fusie of splitsing over te gaan van verkoper naar koper. Er is geen sprake van een overgang van onderneming in geval van aandelentransacties. In dergelijke gevallen blijft de BV de werkgever van de onderneming. Dat vooraf.
Heineken-Albron zaak
In een recente uitspraak tussen werknemer en Albron (C -242/09 21 okt. 2010) kwam het volgende aan de orde. Binnen Heineken International is al het personeel in dienst van (personeels-BV) Heineken Nederland Beheer BV (HNB). HNB is de centrale werkgever en detacheert het personeel bij de afzonderlijke werkmaatschappijen van Heineken Nederland. In deze casus betrof het een cateringmedewerker die vanuit HNB was gedetacheerd bij Heineken Nederland BV. De cao van HNB was op hem van toepassing. Heineken NL BV heeft de cateringactiviteiten overgedragen aan een bedrijf buiten het Heineken-concern, namelijk Albron. Albron stelde dat er geen sprake was van een overgang van onderneming en van behoud van arbeidsvoorwaarden, omdat de werknemers in dienst waren bij HNB en niet bij de verkoper Heineken NL B.V. Hierover is een geschil ontstaan en deze vraag is voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie. Het Hof oordeelde dat ook werknemers die permanent gedetacheerd zijn in concernverband (door een personeels-BV naar een werkmaatschappij die wordt overgedragen), kunnen overgaan naar de koper en dat zij daarmee hun ‘oude’ arbeidsvoorwaarden behouden. Let op. Deze uitspraak heeft geen invloed op een uitzendkracht. Immers uitzending speelt zich buiten het concernverband af.
Wat betekent dit voor uw werknemers?
Bij overgang van een onderneming hebben de overgenomen werknemers recht op ongewijzigde arbeidsvoorwaarden. Een eventuele cao blijft op hen van toepassing. De nieuwe werkgever moet rekening houden met de duur van de arbeidsovereenkomst. De jaren die zijn gewerkt bij de oude werkgever, worden meegenomen naar de nieuwe werkgever. Dit is bijvoorbeeld van belang bij een jubileumuitkering of bij ontslag (duur opzegtermijn). Let op. De werknemer kan de nieuwe werkgever zelfs aanspreken voor het niet nakomen van verplichtingen door de oude werkgever, bijvoorbeeld voor achterstallig loon.
Spreek dit af! Dit laatste is op te lossen door met iedere werknemer schriftelijk af te spreken dat hij zijn rechten van voor de overname alleen inroept tegen de oude werkgever. Nog eenvoudiger is dat schriftelijk wordt afgesproken dat de oude werkgever de nieuwe werkgever schadeloos stelt voor aanspraken van werknemers die zijn ontstaan vóór de overname.
Concurrentiebeding. Alle bedingen gaan over op de nieuwe werkgever. Ook het concurrentiebeding. Dit zal niet voor elke werknemer gelden, bijv. omdat hun arbeidsovereenkomst voor de overgang van onderneming is beëindigd of omdat zij niet naar de nieuwe werkgever willen overgaan.
Overdracht beding. Spreek met de verkoper af dat het recht van het opnemen van een concurrentiebeding aan u wordt overgedragen.