Maatregelen tegen hinderlijke huurder
Gemeente
Verbodsbepalingen. Indien buurtbewoners worden getroffen door onaanvaardbare hinder, dan bestaat de mogelijkheid om de gemeente hierbij in te schakelen. Lokale gemeentelijke verordeningen bevatten belangrijke verbodsbepalingen.
Zo kan een bewoner in strijd met het bestemmingsplan handelen als hij zijn tuin heeft omgevormd tot een autosloperij. Een café in een woonwijk kan eveneens in strijd zijn met een bestemmingsplan.
Een flatbewoner die er gevaarlijke huisdieren op nahoudt, zoals een verzameling boa constrictors en gifslangen, handelt veelal in de strijd met een APV (Algemene plaatselijke verordening) die het houden van gevaarlijke dieren verbiedt.
Handhavend optreden. Omwonenden kunnen aan de gemeente vragen om handhavend op te treden. Nadeel is echter dat niet alle gemeenten even voortvarend handelen.
En bij verhuur?
Ook het huurrecht biedt echter soms soelaas. Een voorbeeld daarvan is een recente uitspraak van de kantonrechter Utrecht (LJN: BO6322).
Winkelruimte met bovenwoningen. Een verhuurder verhuurde op de begane grond winkelruimte. Boven deze winkel bevond zich een tweetal woonappartementen. De huurders hielden er wat eigenaardige opvattingen op na over de wijze waarop zij om konden gaan met anderen.
Agressief gedrag bovenburen. De hurende winkelier klaagde veelvuldig bij de verhuurder over de bovenbewoners. Hij had al diverse malen ernstige waterschade opgelopen, ondervond veel geluidsoverlast van muziek en scheldpartijen van de bewoners onderling die in de winkel te volgen waren, huisvuil op de binnenplaats, gaten in zonwering door brandende sigaretten en ernstige wietlucht in de winkel.
Bovendien hadden zij tegen de winkelier die weer eens kwam klagen, gezegd dat zij hem de volgende keer “compleet in elkaar zouden slaan en er geen probleem mee hebben om dan te moeten zitten”.
De winkelier had ook meerdere malen zijn beklag gedaan bij de politie maar die kwam niet eens opdagen. Er werd hem door de politie slechts verteld dat de bovenburen inderdaad agressief zijn en zeker geen onbekenden van de politie zijn. Ook omwonenden klaagden over deze bewoners.
Verhuurder in actie. De verhuurder besloot om in kort geding ontruiming van de appartementen te vorderen. Het kost circa 4 tot 6 weken om een vonnis te krijgen.
Vordering tot ontruiming
De kantonrechter stelde voorop dat voor toewijzing van een voorziening tot ontruiming, nodig is dat het in hoge mate waarschijnlijk moet zijn dat een gelijkluidende vordering in een te voeren bodemprocedure zal worden toegewezen. De rechter overwoog dat daarvan sprake is.
Uit de door de verhuurder verstrekte verklaringen van de winkelier en van meerdere omwonenden en uit rapporten van de wijkagent bleek dat de huurders zich ten aanzien van anderen herhaaldelijk agressief gedroegen en overlast veroorzaakten. De rechter overwoog dat een huurder die aan anderen overlast bezorgt, zodanig tekortschiet in de nakoming van zijn verplichtingen jegens de verhuurder, dat op die grond de huurovereenkomst kan worden ontbonden. Vooruitlopend hierop werd de vordering tot ontruiming toegewezen.