ONTSLAG OP STAANDE VOET - 27.01.2011

Zo hoeft het van mij niet meer ... ik ben weg!

Uw werknemer Gerrie laat u weten er geen zin meer in te hebben, waarna hij de deur achter zich dichtslaat. U stuurt hem een brief om zijn ontslag te bevestigen, maar hij zegt doodleuk dat hij helemaal geen ontslag wilde nemen. Wat nu?

Het komt wel vaker voor dat een werknemer in een vlaag van woede ontslag neemt. Hoe gaat u daar het best mee om?

Luid en duidelijk

Als Gerrie ontslag wil nemen, moet hij u dit duidelijk en ondubbelzinnig vertellen. En bovendien moet duidelijk zijn dat hij ook echt de bedoeling heeft om daadwerkelijk ontslag te nemen. Dat vindt de Hoge Raad, onze hoogste rechter, al jaren. De Hoge Raad vindt dat een werknemer tegen zichzelf moet worden beschermd. Hij kan immers in een emotionele opwelling wel eens iets roepen dat op een ontslagname lijkt. U moet daar als werkgever dus rekening mee houden.

Geen WW. Als een werknemer zelf ontslag neemt, heeft hij geen recht op een WW-uitkering. In een boze bui ontslag nemen heeft dus voor een werknemer zeer grote gevolgen.

Meen je dat écht?

Als een werknemer zelf ontslag neemt, zal hij dit schriftelijk bevestigen. Doet hij dat niet, vraag hem dan een opzeggingsbrief te maken. U kunt daarna de opzegging bevestigen.

Tip. Roept uw werknemer in een verhitte discussie dat hij niet meer terugkomt? Onderzoek dan of hij dit ook echt meent. Wees extra voorzichtig als uw werknemer niet goed Nederlands spreekt.

Wie moet dat betalen?

Geen arbeid, geen loon. Gerrie heeft in zijn woede zijn werkplek verlaten. En bovendien heeft hij zelfs de bedrijfssleutel ingeleverd. Wat nu?

  • Neem niet meteen aan dat uw werknemer ontslag heeft genomen, ook niet als hij niet meteen terugkomt. Als hij na een paar dagen weer opduikt en zegt dat hij het niet zo bedoeld had, moet u hem weer gewoon aan het werk laten gaan.
  • Als uw werknemer wegblijft geldt in principe de regel: geen arbeid, geen loon.
  • Bevestig altijd in een (aangetekende) brief wat er precies is gebeurd. Bevestig dat de werknemer geen recht heeft op loon nu hij niet werkt.

Time-out

Rustpauze. Zeker als de uitspraak van de werknemer in een emotionele opwelling is gebeurd, is het goed hem even een rustpauze te geven. Laat hem bedaren en stuur hem desnoods zelf naar huis. In dat geval heeft hij echter wel recht op loon! U stuurt hem immers zélf weg ...

Aan tafel. Laat hem de dag erna terugkomen en bespreek de kwestie nogmaals in alle rust goed door. Ga na of uw werknemer ook écht ontslag wil nemen, met alle nadelige gevolgen van dien. Als de werknemer op ‘zijn ontslag’ terugkomt, kunt u ervan uitgaan dat hij geen ontslag heeft genomen. Als hij echter zeker van zijn zaak is, laat hem dan een opzeggingsbrief maken en ondertekenen. Maak deze niet ‘eventjes’ zélf voor hem. Het is belangrijk dat uw werknemer in alle vrijheid en met zijn eigen woorden ontslag neemt. Zélf bevestigen. Als u zelf een (aangetekende) brief stuurt waarin u het ontslag bevestigt, vraag uw werknemer dan deze brief voor akkoord te ondertekenen. Doet hij dat niet? Neem dan aan dat hij geen ontslag wilde nemen. Waarschijnlijk heeft hij maar wat geroepen ...

Tip. Zolang hij wegblijft van de werkplek, heeft hij geen recht op loon. Dat recht ontstaat pas weer als hij zijn werk weer hervat.

Onderzoek goed of uw werknemer echt ontslag wil met alle gevolgen van dien. Las een rustpauze in en bespreek de volgende dag met hem of hij écht ontslag wilde nemen. Laat hem zijn opzegging schriftelijk aan u bevestigen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01