PROJECTONTWIKKELING - 27.01.2011

Ruimtelijkeplannen.nl, echt handig?

Sinds een jaar (1 januari 2010) moeten gemeenten hun nieuwe bestemmingsplannen digitaal maken. Inmiddels staan er veel bestemmingsplannen online en is het tijd om de balans op te maken.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding (voorheen: plankaart), regels (voorheen: voorschriften) en een toelichting. Op de kaart is te zien welke bestemming een perceel of gebouw heeft en in de regels staat wat er gebouwd mag worden en welk gebruik toegestaan is. In de toelichting is onder andere aandacht voor de milieuaspecten en worden zaken nader toegelicht.

Voor veel burgers en ondernemers is het bestemmingsplan dus erg belangrijk, zeker bij bouwplannen of de aankoop van onroerende zaken.

Digitale bestemmingsplan. Sinds 1 januari 2010 worden bestemmingsplannen digitaal gemaakt. Deze digitale versie is bovendien juridisch bindend.

Let op. Uiteraard worden er ook nog papieren bestemmingsplannen gemaakt, maar bij twijfel is het digitale plan leidend. Dit is bij velen - een jaar invoering - overigens nog onbekend.

Ruimtelijkeplannen.nl of RO Online

Via de website http://www.ruimtelijkeplannen.nl (ook wel RO Online genoemd) is het mogelijk alle digitale plannen in heel Nederland te bekijken. Deze website bestaat nu een jaar en gemeenten, provincies en het rijk zijn er goed aan gewend.

De vraag is echter of burgers en ondernemers er ook (veel) gebruik van maken en of ze er iets aan hebben.

Hoe werkt ruimtelijkeplannen.nl? Het idee is simpel: vanuit de luie stoel of het eigen kantoor kan iedereen naar de website surfen en daar alle gegevens uit het bestemmingsplan vinden. Dat klopt ten dele.

Op de website is het gemakkelijk om via het submenu ‘bestemmingsplannen’ op provincie, plaats, postcode en adres te zoeken. Dan verschijnt het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Let op. Tenzij er natuurlijk nog een oud bestemmingsplan geldt dat nog niet gedigitaliseerd is.

Dan wordt het lastiger. Door op het perceel te klikken, zijn de geldende regels op te vragen. Ook is de toelichting te raadplegen. De vraag is echter of de gemiddelde burger of ondernemer deze informatie op de juiste wijze weet te interpreteren.

Via het menu ‘contact’ wordt weliswaar doorverwezen naar de website http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ruimtelijke-ordening maar dat biedt ook weinig soelaas.

Deze website van de overheid bevat namelijk alleen algemene informatie.

Gemeente bellen of mailen

Alle informatie staat dus op de website http://www.ruimtelijkeplannen.nl maar uiteindelijk zult u als ondernemer of burger toch contact opnemen met de gemeente voor een nadere uitleg. Dit is geen probleem maar het ideaalbeeld van de surfende ondernemer die zijn luie stoel niet meer uit hoeft, is voorlopig nog toekomstmuziek.

Zelf ruimtelijkeplannen.nl gebruiken. De gemeente Tilburg is een van de gemeenten die veel bestemmingsplannen op de website heeft staan. Wilt u zelf eens kijken hoe het een en ander werkt, bekijk dan eens Tilburg op de site.

Uiteraard kunt u ook het digitale bestemmingsplan voor uw eigen perceel raadplegen, waarbij het voorbehoud geldt dat oude plannen nog niet digitaal beschikbaar zijn.

De website http://www.ruimtelijkeplannen.nl bevat een schat aan informatie voor ondernemers en burgers. Het is dan ook goed om de site te raadplegen, maar het blijft raadzaam om bij twijfel contact met de gemeente op te nemen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01