VERHUUR - 20.09.2010

Bankgarantie of waarborgsom?

Als u voor uw cliënt bemiddelt bij een huurovereenkomst, onderzoekt u de financiële positie van de huurder. Zekerheid of het altijd goed blijft gaan, heeft u echter niet. Waar moet u op letten bij een bankgarantie of waarborgsom?

De bankgarantie

Een bankgarantie is een verklaring van de bank dat zij op eerste schriftelijke verzoek van de verhuurder, alles zal betalen dat de huurder aan de verhuurder verschuldigd is.

Let op. De betalingsverplichting van de bank kan nooit meer zijn dan het bedrag dat is opgenomen in de bankgarantie.

Hoeveel garantie? Voor bedrijfsruimten is een bankgarantie van drie maanden huur gebruikelijk, maar een hoger bedrag afspreken kan ook.

Tip. Houd bij de bepaling van de hoogte van de bankgarantie ook rekening met omzetbelasting en servicekosten.

Neem in de huurovereenkomst op dat de bankgarantie op verzoek van de verhuurder na indexatie aangepast moet worden.

Laat de huurder weten dat de huurovereenkomst pas zal ingaan op het moment dat hij een bankgarantie heeft afgegeven conform een door de verhuurder verstrekt model.

Van http://vastgoed.indicator.nl kunt u gratis een model bankgarantie verhuur downloaden (VG 14.16.02).

De formaliteiten

De verhuurder moet de voorwaarden in acht nemen als hij de bankgarantie inroept. Meestal zal een eenvoudige verklaring over wat hij te vorderen heeft, genoeg zijn. Check dat wel.

Bankgarantie en verkoop. De koper van een verhuurde onroerende zaak wordt van rechtswege verhuurder (koop breekt immers geen huur). De koper neemt daarbij alle rechten en plichten van de verkoper over, dus ook de bankgarantie.

Tip. Check altijd of de originele (!) bankgarantie aanwezig is. Als verhuurder moet u namelijk de originele bankgarantie retourneren wanneer de huurrelatie is geëindigd en u als verhuurder geen aanspraken meer heeft. Overigens zal de huurder de bankgarantie ook terug willen hebben als hij het gehuurde keurig heeft ontruimd.

Indeplaatsstelling. Een huurder van middenstandsbedrijfsruimte kan vragen om indeplaatsstelling, waarbij de huurder zijn bedrijf overdraagt aan een andere partij die dan de nieuwe huurder wordt.

Tip. Zorg dat de nieuwe huurder een nieuwe bankgarantie geeft. Hij zal immers de huur moeten betalen en dus een garantie moeten afgeven.

De waarborgsom

Bij woonruimten wordt bijna altijd gewerkt met een waarborgsom (de borg).

Redelijk? Een waarborgsom van meer dan drie keer de maandelijkse huur, wordt al snel als onredelijk gezien. De huurder kan dan stellen dat er sprake is van een onredelijke beding en - via de rechter - het teveel betaalde terugkrijgen.

Tip. Neem altijd op dat de verhuurder over de waarborgsom géén rente zal vergoeden.

Waarborgsom en verkoop. Ook hier geldt dat koop geen huur breekt.

Let op. De huurder heeft de waarborgsom betaald aan de vorige eigenaar. Volgens vaste rechtspraak kan de huurder als de huur eindigt, de waarborgsom van de nieuwe verhuurder terugvragen.

Tip. Breng waarborgsommen in mindering op de koopprijs. U moet ze immers terugbetalen.

Vraag vóór aanvang van de huurovereenkomst een bankgarantie of een waarborgsom van de huurder. Koopt u een verhuurd pand, doe dan ook altijd onderzoek naar de verstrekte bankgarantie of de betaalde waarborgsom.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01