DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 14.04.2010

Welkom in de wereld van aansprakelijkheid!

Ex-advocaat Bartels wordt door de curator aansprakelijk gesteld voor slechte bedrijfsorganisatie, slechte adviezen en fout personeelsbeleid. Heeft u een beeld van wie u aansprakelijk zou kunnen stellen en waarvoor? Is dit verzekerbaar?

Bent u altijd aansprakelijk? Of u daadwerkelijk aansprakelijk bent, hangt af van de feiten en van de omstandigheden. Deze worden ‘getoetst’ aan artikelen in het Burgerlijk Wetboek.

Rechtsbijstandsdekking. Wanneer u een aansprakelijkheidsverzekering heeft en u wordt aansprakelijk gesteld, kunt u de aansprakelijkstelling doorsturen naar de verzekeraar. Die beoordeelt dan of u daadwerkelijk aansprakelijk bent.

In feite heeft u met een aansprakelijkheidsverzekering dus ook een stuk rechtsbijstandsdekking.

Hoedanigheid. Eén van de belangrijkste zaken bij een aansprakelijkheidsverzekering is de verzekerde hoedanigheid. Zorg ervoor dat alle bedrijfsactiviteiten die u wilt verzekeren, ook juist op de polis staan.

Welke aansprakelijkheidsverzekering?

We zetten een aantal belangrijke aansprakelijkheidsverzekeringen voor u op een rij:

Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB). Met deze verzekering wordt materiële en letselschade aan derden vergoed.

Voorbeelden daarvan zijn:

  • een klant glijdt uit in uw winkel omdat de vloer te glad is;
  • een klant wordt ziek omdat hij een bedorven product heeft gekocht;
  • een werknemer loopt letselschade op omdat een machine niet goed beveiligd is.

Ons advies is dat elk bedrijf minimaal een AVB zou moeten hebben. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje terwijl de gevolgen (ook finan­­cieel) vaak niet goed in te schatten zijn.

Werkgeversaansprakelijkheid motorvoertuigen. Sinds 2001 hebben we te maken met het zogenaamde ‘Arena-arrest’. Kort gezegd betekent dit dat een werkgever aansprakelijk gesteld kan worden voor letselschade van medewerkers door een verkeersongeval. Die hoeft niet per se met een auto te zijn ontstaan, een verkeersongeval met bijvoorbeeld een heftruck valt daar ook onder. Deze dekking is van belang wanneer u met personeel werkt.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Wanneer u bestuurder bent van een rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV), kunt u aangesproken worden voor vermogensschade. Dit zijn situaties waarbij geen sprake is van materiële- of letselschade. Voorbeelden zijn:

  • uw bedrijf gaat failliet en u wordt aangesproken voor wanbeleid;
  • u bent vrijwilliger bij een voetbalclub. U wordt aangesproken omdat de club een naheffing van de Belastingdienst heeft gekregen door een fout in de boekhouding.

Dit soort schades vallen niet onder een AVB omdat er geen sprake is van materiële of letselchade. Ook een particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt mede om die reden geen dekking.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Wan­­neer u beroepsmatig adviezen geeft, kan dat verkeerd uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer een aangifte of een akte fout wordt opgemaakt. Vaak is er dan ook sprake van vermogensschade en is er geen sprake van letsel- of materiële schade.

Vanwege de uitsluitingen op de AVB is voor dit soort risico’s een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Vanwege de onvoorspelbare risico’s is minimaal een AVB aan te bevelen. Bestuurders- en beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn maatwerkproducten. Zet mogelijke fouten of calamiteiten met de eventueel daaruit voortvloeiende claims eens op een rijtje.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01