Waar aan denken bij verkoop van uw BV-aandelen?
Pensioen bij de eigen BV mag onder voorwaarden. Als men hier niet (meer) aan voldoet, kunnen de gevolgen groot zijn. Wat speelde er bij een directeur-grootaandeelhouder die na overdracht van zijn aandelen minder dan 10% had?
Wat was het geval? BV X werd in 1982 opgericht door de heer A. A was enig aandeelhouder en bestuurder. Tot 1995 werd door BV X een garagebedrijf geëxploiteerd. Dit werd in 1995 overgedragen aan een dochter-BV (BV Y). Indirect had A dus 100% van de aandelen in de dochtermaatschappij. BV X had in 1986 een pensioentoezegging gedaan aan haar werknemer (A) en in eigen beheer een pensioenvoorziening opgebouwd. Hierin kwam geen wijziging toen het bedrijf werd overgedragen aan BV Y. Indirect bleef A immers 100% van de aandelen houden.
In 2000 verkocht BV X alle aandelen van BV Y aan de zoon van A. A bleef in loondienst van BVÂ Y. BVÂ X bleef echter verzekeraar van het pensioen. De pensioenpremies werden door BV Y betaald aan BV X.
Vanaf het moment dat de aandelen van BV Y werden overgedragen aan de zoon van A, had A echter geen 10% eigendom meer van de aandelen van de BV waarbij hij in loondienst was!
Standpunt inspecteur
Geen aandeelhouder meer. In 2005 was er een belastingcontrole. Toen bleek dat A geen aandeelhouder meer was in de BV (werkgever) die de pensioenpremies betaalde. Er werd dus niet voldaan aan de voorwaarden waaronder men een pensioen in eigen beheer mag vormen. Dus belastte de inspecteur de gehele pensioenvoorziening, zowel hetgeen al in 2000 was opgebouwd als hetgeen na die datum was opgebouwd, met loonbelasting.
Er werd een naheffingsaanslag loonbelasting opgelegd van ruim € 225.000,-. Na bezwaar en beroep werd de aanslag verminderd tot € 97.000,- omdat een deel van de voorziening was opgebouwd vóór de aandelenoverdracht.
Standpunt rechter
Het Hof Den Bosch besliste dat deze aanslag in stand moet blijven. Alle betrokken partijen hebben in de procedure aangegeven dat zij de fiscale gevolgen niet hadden beoogd. Als zij een juiste voorstelling van zaken hadden gehad, zouden ze na de aandelenoverdracht niet langer zijn doorgegaan met het betalen van pensioenpremies door BVÂ Y. Verder heeft BV Y zich bereid verklaard om de verplichting uit hoofde van de pensioenregeling die na de overdracht van de aandelen is ontstaan, over te brengen en af te storten bij een toegestane verzekeringsmaatschappij, teneinde zo alles te herstellen.
Maar nu gebleken is dat de pensioenovereenkomst nog steeds niet vernietigd is en de gelden niet afgestort zijn, kon de rechter niet anders oordelen dan dat de aanslag in stand moet blijven omdat niet voldaan werd aan de voorwaarden om een voorziening in eigen beheer te vormen na de aandelenoverdracht in 2000.
Commentaar
Als directeur-grootaandeelhouder in dienstbetrekking bij uw eigen BV, mag u pensioen in eigen beheer opbouwen als u ten minste 10% van de aandelen bezit. Zorg ervoor dat een pensioen in eigen beheer aan alle wettelijke voorwaarden voldoet om te voorkomen dat de waarde van de aanspraak belast wordt met loonbelasting. Let bij een aandelenoverdracht op de gevolgen voor een pensioenvoorziening in eigen beheer.
U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BTÂ 15.07.07).
Bron
Hof Den Bosch, 11 december 2009, nr. 08/00554