ADVIESVOUCHER - 13.04.2010

De voordelen van de Wajong

Er is de laatste tijd veel aandacht voor bedrijven die Wajongers in dienst nemen. Is dat alleen interessant voor de grote jongens of kan dat ook voor uw bedrijf een goede zaak zijn? Wat zijn de mogelijkheden en hoe pakt u dat aan?

Wat kost gratis advies?

Als MKB-bedrijf kunt u bij Agenschap NL een “Wajong-adviesvoucher” aanvragen (http://www.senternovem.nl/innovatievouchers/) tot 15 februari 2011. Tegen inlevering van de adviesvoucher bij een geselecteerd re-integratiebedrijf kunt u gratis advies krijgen over hoe binnen uw bedrijf door middel van het aanpassen en creëren van functies Wajongers kunnen werken.

Let op. Een adviesvoucher is zes maanden geldig en kan maximaal € 2.500,- subsidie bedragen.

Wie doet dat onderzoek?

Er zijn re-integratiebedrijven geselecteerd die een Wajong-adviesvoucher kunnen uitvoeren. Deze bedrijven hebben ruime ervaring met het begeleiden van Wajongers in het arbeidsproces. Een speciaal opgeleide arbeidsdeskundige zal het advies voor u verzorgen. Als blijkt dat er mogelijkheden zijn om een jonggehandicapte binnen uw bedrijf te laten werken, gaat het als volgt verder.

• Het re-integratiebedrijf maakt met u samen een Wajong-profiel.

• Daarna kijkt het re-integratiebedrijf samen met u hoe het vervolg eruit zal zien.

Tip. Uw wensen zijn daarbij leidend. Zo kunt u bijvoorbeeld een vacature plaatsen op de website http://www.wajongwerkt.nl om een geschikte Wajonger te vinden.

Wat levert dat op?

Er zijn allerlei overheidsmaatregelen die het voor u financieel aantrekkelijk maken om met Wajongers te werken. Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor u op een rij.

1. Premiekortingen. U betaalt maximaal drie jaar minder WAO-, WIA- en WW-premies. Deze korting wordt verrekend via de loonaangifte en is afhankelijk van het loon van uw werknemer.

Tip. Als uw Wajonger ouder is dan 50 jaar krijgt u zelfs een nog hogere premiekorting.

2. Proefplaatsing. U kunt maximaal drie maanden kijken hoe een nieuwe Wajonger presteert en u betaalt in deze periode geen loon. De Wajonger behoudt zijn uitkering.

Let op. U moet dan de bedoeling hebben om na de proefperiode een arbeidsovereenkomst voor minimaal zes maanden aan te gaan.

3. No risk-polis. U kunt van UWV financiële compensatie krijgen voor het loon dat u doorbetaalt als een Wajonger ziek wordt. Bij een Wajonger geldt deze garantie voor altijd en is deze niet beperkt tot vijf jaar.

5. Loonkostensubsidie. U kunt loonkostensubsidie aanvragen voor Wajongers tot 50 jaar. Hiermee houdt u de loonkosten laag.

Let op. De Wajonger moet dan een indicatie loonkostensubsidie (LKS) hebben. De subsidie bedraagt maximaal 50% van het minimumloon.

6. Loondispensatie. Loondispensatie kunt u aanvragen als de Wajonger (nog) niet hetzelfde werk aankan als uw andere werknemers. UWV kan toestemming verlenen om gedurende een half tot vijf jaar minder dan het minimumloon te betalen. Verlenging is mogelijk, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat uw werknemer hetzelfde verdient als andere werknemers.

Met een Wajong-adviesvoucher kunt u zonder verdere kosten de mogelijkheden laten onderzoeken voor het in dienst nemen van een Wajonger. En de verschillende tegemoetkomingen maken het ook financieel interessant.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01