Betalen zonder betalingskenmerk niet mogelijk
De rechter floot onlangs de inspecteur terug en vernietigde een boete die de inspecteur had opgelegd wegens het (gedeeltelijk) niet tijdig betalen van loonbelasting. Wat speelde er in die zaak?
Geen loonaangiften. Een ondernemer berichtte de Belastingdienst via een formulier ‘opgaaf startende onderneming’ dat hij op 1 augustus 2004 met zijn bedrijf startte en dat hij personeel in dienst had. De Belastingdienst reageerde met een aangiftebiljet loonbelasting over het vierde kwartaal van 2004. De ondernemer verzocht de Belastingdienst schriftelijk (op 25 februari 2005) hem het ontbrekende aangiftebiljet over augustus en september 2004 uit te reiken. En twee keer deed hij zo’n verzoek telefonisch. Ondanks de toezegging dat het biljet hem zou worden toegezonden, ontving hij niets. De ondernemer stuurde de verzamelloonstaat over 2004 in met daarin verwerkt de loonbelastingbedragen over augustus en september 2004. Verder nam hij in zijn jaarrekening over 2004 de verschuldigde loonbelasting als schuld op in de balans.
Toen in 2007 een boekenonderzoek bij de ondernemer plaatsvond, ‘ontdekte’ de controleur de openstaande loonbelastingschuld en merkte op dat er geen suppletieaangifte was gedaan. Er volgde een naheffingsaanslag loonbelasting met boete.
Standpunt inspecteur
Vergrijpboete. Volgens de inspecteur was er sprake van grove schuld en was een boete van 25% gerechtvaardigd. Maar omdat de Belastingdienst zelf nalatig was geweest door geen aangiftebiljetten te verstrekken, stelde hij de boete vast op 10%. Het lijkt een beminnelijk gebaar maar de boete bedroeg toch nog bijna € 1.400,-!
Standpunt rechter
De rechter vond dat de ondernemer voldoende stappen had ondernomen om de Belastingdienst tot het uitreiken van een aangiftebiljet te bewegen. En zonder aangiftebiljet beschikte de ondernemer niet over een betalingskenmerk.
Uit de informatie op de website van de Belastingdienst kon de ondernemer in redelijkheid de conclusie trekken dat betaling zonder betalingskenmerk niet tot de mogelijkheden behoorde. De rechter concludeerde hieruit dat de ondernemer niet een zodanig ernstig verwijt kon worden gemaakt dat bij hem grove schuld aanwezig was. De rechter nam daarin mee dat niet aannemelijk was geworden dat de ondernemer de Belastingdienst bewust informatie over en/of betaling van de verschuldigde belasting had willen onthouden.
Commentaar
De tekst op de website van de Belastingdienst waarnaar de ondernemer verwijst, luidt:
Let op! Bij betaling op ING-nummer 2445588 van de Belastingdienst vermeldt u altijd het betalingskenmerk.Zonder betalingskenmerk wordt de betaling niet verwerkt. U vindt die tekst nog steeds bij het onderdeel Belastingdienst-Zakelijk-Aangifte en Controle-Betalen, zodat u zich hierop onder omstandigheden ook kunt beroepen.
Suppletieaangifte. De rechter gaat ook nog in op de stelling van de inspecteur dat de ondernemer verweten kan worden dat hij geen suppletieaangifte heeft ingediend. De rechter geeft aan dat bekend was dat het niet indienen van een suppletieformulier op zichzelf geen overtreding was. Dus kon de inspecteur de boete ook hierop niet baseren.
U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 15.03.06).
Bron
Rechtbank Leeuwarden, 10 september 2009, nr. 2008/01307 (gepubliceerd 2 februari 2010)