WET- EN REGELGEVING - PROCEDURE - 17.11.2009

Verlaat nu direct deze horecagelegenheid!

Gasten die ongewenst zijn of overlast bezorgen maakt iedere horecaondernemer wel eens mee in zijn carrière. In de praktijk lost u dat meestal zelf wel op. Maar biedt de wet u ook nog houvast?

U bent lastig, dus wegwezen hier!

Ongewenste bezoekers in uw horecabedrijf kunt u aanpakken op grond van artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht. In dit artikel is neergelegd dat het verboden is om in een besloten lokaal (een horeca-inrichting valt daaronder) wederrechtelijk te verblijven en zich niet op eerste vordering van de eigenaar meteen te verwijderen.

Vorder de bezoeker om te gaan. In deze situatie is een klant lastig en/of geeft overlast. U wilt hem dan uit uw zaak krijgen. Hiervoor is nodig dat u van de bezoeker vordert dat hij direct uw horecagelegenheid verlaat (met zoveel woorden).

Als die persoon dan niet weggaat, zult u nogmaals hetzelfde moeten vorderen. Als die persoon dan nóg niet weggaat, is deze strafbaar op grond van artikel 138 Wetboek van Strafrecht en zal er vaak niets anders op zitten dan toch de politie te hulp te roepen. Is de politie ter plaatse, dan zal nogmaals voor de derde keer dus (vanuit het oogpunt van bewijsvoering) gevorderd moeten worden dat de lastige klant vertrekt. Doet hij dat weer niet, dan dient de politie diegene op heterdaad aan te houden en proces-verbaal op te maken.

U bent hier niet meer welkom!

U kunt ook besluiten om een persoon die in het verleden overlast heeft gegeven, op voorhand de toegang al te ontzeggen. Daarbij moet de zogenoemde ‘horecaontzegging’ aangetekend en ook per gewone post aan deze persoon worden verzonden. Zend een kopie van de verzonden brief naar de politie zodat deze op de hoogte is van de ontzegging. Komt de persoon na deze horecaontzegging toch weer in de horecagelegenheid binnen, dan is hij per definitie strafbaar.

U mag dan zelf de persoon ter plaatse op heterdaad aanhouden. Doet u dat, dan moet u deze persoon wel direct overdragen aan de politie. Maar u hoeft dan niet meer te vorderen dat iemand de gelegenheid verlaat en ook een aangifte is niet nodig.

Is dat niet pure theorie? Als u lastige klanten heeft die bij herhaling vervelend gedrag hebben vertoond, kunt u ze dus op voorhand de toegang ontzeggen zodat ze meteen strafbaar zijn bij binnenkomst. Hoewel dit inderdaad de nodige rompslomp met zich mee kan brengen, is dit toch dé (wettelijke) manier waarop er gewerkt zal moeten worden. Uiteraard valt of staat dit soort horecaontzeggingen wel met de medewerking van de politie. Het lijkt dan ook met name zinvol om hier goede afspraken over te maken met de politie, al dan niet in de persoon van de wijkagent.

Tip. Ook kan het zinvol zijn om met een aantal collega’s en horecabedrijven in de gemeente afspraken te maken over een zogenaamde ‘collectieve horecaontzegging’. Dan kunnen er ook collectief als horecaondernemers afspraken gemaakt worden met de politie, wat de uitvoerbaarheid van een en ander zal verbeteren.

Notoire lastpak meteen aanpakken

Een alternatief voor het versturen van een schriftelijke ontzegging kan ook zijn de schriftelijke ontzegging in het bijzijn van twee getuigen ter plaatse uit te reiken.

Mocht u dus een notoire lastpak hebben, dan zou deze ontzegging al op schrift kunnen worden gesteld en bij het eerstvolgende incident in het bijzijn van twee betrouwbare getuigen worden overhandigd.

In artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht staat dat het verboden is om in een besloten lokaal (waaronder een horeca-inrichting) wederrechtelijk te verblijven en zich niet op eerste vordering van de eigenaar meteen te verwijderen. Vorder van een lastpak dus uw zaak meteen te verlaten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01