Kan ik nog van mijn huurovereenkomst af?
Voor uw bedrijf heeft u een huurovereenkomst gesloten met een looptijd van vijf jaar. Het kan natuurlijk gebeuren dat de zaken tegenvallen en u naar een kleinere ruimte wilt om de huurlasten te verlagen. Mag dat zomaar?
Afspraak is afspraak
Gedurende de looptijd kunt u de huur niet opzeggen. Als u dus een huurovereenkomst voor vijf jaar heeft gesloten, dan zit u er in principe vijf jaar aan vast. Slechts in zéér uitzonderlijke gevallen kunt u er tussentijds van af: tegenvallende omzetten vallen daar in ieder geval niet onder.
Tip. Noteer de opzegtermijn in uw agenda.Zo zit u niet zomaar aan een volgende periode vast.
Praten kan altijd
U kunt de huurovereenkomst dus niet tussentijds opzeggen, maar praten met de verhuurder kan altijd. U kunt dan het volgende voorstellen:
- u gaat op zoek naar een nieuwe huurder. De verhuurder zal de nieuwe huurder dan wél willen checken;
- u stelt voor het huurcontract af te kopen (u betaalt dan bijvoorbeeld nog één jaar huur terwijl de overeenkomst nog twee jaar duurt);
- u stelt voor een kleiner gedeelte te huren waarbij de huur naar rato wordt verlaagd.
Tip. Leg de afspraken die u maakt, altijd schriftelijk vast. Denk ook aan de bankgarantie en/of de waarborgsom.
Tip. Leg de afspraken vast in een aanvulling (een ‘allonge’) op de bestaande overeenkomst. Als u een nieuwe huurovereenkomst sluit, gaat weer een nieuwe periode van bijvoorbeeld vijf jaar lopen.
Voorkomen is beter
Om dit te voorkomen, kunt u in een nieuwe huurovereenkomst afspraken maken die u ook in slechtere tijden een steuntje in de rug kunnen geven. Hierbij kunt u aan het volgende denken:
- tussentijds opzeggen. Stel voor de mogelijkheid op te nemen om de huurovereenkomst tussentijds te beëindigen;
- omzethuur. Stel voor dat de huur gedeeltelijk vast en gedeeltelijk variabel (afhankelijk van uw omzet) is. Bedenk daarbij dat de verhuurder inzicht in uw administratie zal willen om de omzet te kunnen controleren;
- ruime indeplaatsstellingsmogelijkheid. Als u uw bedrijf overdraagt, zal uw koper de huurovereenkomst willen overnemen. Bij middenstandsbedrijfsruimte (o.a. winkels en horeca) is daarvoor een voorziening opgenomen in de wet. De verhuurder moet - als aan bepaalde voorwaarden is voldaan - meewerken aan een dergelijke indeplaatsstelling. Het is mogelijk om contractueel ruimere mogelijkheden overeen te komen. Verhuurders zullen hier overigens niet snel toe bereid zijn, omdat ze niet zomaar geconfronteerd willen worden met een andere huurder;
- ruime onderverhuurmogelijkheden. Van de wet mag u onderverhuren, maar huurovereenkomsten sluiten dit meestal uit. Spreek in de huurovereenkomst dus ruimere onderverhuurmogelijkheden af. U kunt dan in ieder geval een onderhuurder zoeken als dat nodig is;
Let op. De onderhuurder moet de huur aan u betalen en u moet de huur aan uw verhuurder betalen. U blijft dus aansprakelijk voor de betaling van de huur.
- mogelijkheid exploitatie te staken. Vaak wordt contractueel de exploitatieverplichting opgenomen. Dat wil zeggen dat u verplicht bent om het bedrijf te blijven uitoefenen in het gehuurde pand. Soms kan het echter goedkoper zijn om het gehuurde leeg te laten staan. Neem deze mogelijkheid dus op in de overeenkomst.