‘Verplicht’ vanggewas na maïs?
De snijmaïsoogst is weer bezig. Hoe zit het ook alweer met het verplichte (stikstof)vanggewas na maïs? Wat speelt nu heel actueel over dit onderwerp?
Vanggewas na maïs verplicht? Wanneer u maïs teelt op zand- of lössgrond, bent u verplicht om na de teelt van maïs een vanggewas te telen. Dit geldt voor alle teelten van maïs, dus ook voor teelt van korrelmaïs of CCM. Op klei- en veengronden is het dus niet verplicht om een vanggewas te telen.
Welke gewassen? Het ‘Besluit gebruik meststoffen’ kent vier vanggewassen, namelijk gras, winterrogge, bladkool, en bladrammenas. Deze gewassen moet u aansluitend aan de oogst van maïs zaaien. U mag het vanggewas niet voor 1 februari vernietigen.
Gedoogbeleid. In de praktijk worden ook gewassen als wintertarwe, wintergerst en triticale gezaaid als vanggewas. Dit zijn geen toegestane vanggewassen, maar werden, de voorgaande jaren, wel door het Ministerie van LNV gedoogd. Gedogen wil zeggen, dat de AID niet handhavend (met boetes, enz.) zal optreden, wanneer wordt geconstateerd, dat een van de drie bovengenoemde gewassen als vanggewas wordt geteeld. Echter als een derde, bijv. een milieuorganisatie, bezwaar maakt, kan alsnog een probleem ontstaan. Onlangs heeft het LNV-Loket mondeling aangegeven dat deze vanggewassen dit jaar weer worden gedoogd.
4e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. In het 4e Actieprogramma Nitraatrichtlijn, waarin het voorgenomen mestbeleid vanaf 2010 wordt beschreven, wordt aangegeven dat de lijst met wettelijk toegestane vanggewassen wordt uitgebreid met de drie bovengenoemde gewassen.
Gebruiksnormen. Wanneer u na een hoofdgewas een groenbemester zaait, mag u onder voorwaarden de gebruiksnormen voor een volgteelt toepassen. Echter deze normen gelden niet voor een vanggewas na de teelt van maïs. De gebruiksnormen voor maïs zijn namelijk al inclusief de teelt van een (al dan niet verplicht) vanggewas.
Sancties. Wanneer u het vanggewas niet of niet op tijd zaait, kan dit leiden tot sancties. Sancties kunnen zijn: intrekken van derogatie, een bestuurlijke boete, en/of een korting op de toeslagrechten vanwege het niet voldoen aan de cross compliance-voorwaarden.