Zo krijgt u geld los
De banken verstrekken moeizaam krediet aan de horeca in het MKB. Misschien herbergt uw zaak toch meer mogelijkheden om een financiering rond te krijgen. Een van die mogelijkheden is Asset Based Lending. Ooit van gehoord?
Moeilijk geld krijgen? Zolang de kredietcrisis aanhoudt, zal het moeilijk zijn om financieringen te krijgen voor uw broodnodige groei. Als u financieringsmogelijkheden zoekt om verder te groeien, doet u er goed aan op zoek te gaan naar alternatieve financieringsmogelijkheden.
Asset Based Lending (ABL) is één van de betere mogelijkheden, die door steeds meer banken en financiële adviseurs wordt ‘meegenomen’ als aanvullende of volledige financiering. Wat is interessant om te weten?
Wat is ABL?
ABL is een vorm van financiering die gekoppeld is aan de activa van uw horecazaak. De financiering vindt dus plaats vanuit de activa van uw bedrijf, met de debiteuren als kern en met een mogelijke uitbreiding naar de voorraden, de inventaris, de inkopen, de bedrijfsuitrusting en het onroerend goed. Daardoor kunnen enkele strenge financiële regels, zoals een minimale solvabiliteitseis, die in traditionele financieringsvormen door reguliere banken worden toegepast, komen te vervallen. ABL is ook prijstechnisch een goed alternatief voor, of een prima aanvulling op, traditionele bancaire financieringsvormen.
Tip. Een bank financiert beperkt op activa, meestal 50% tot 70% op debiteuren en 30% op voorraden, terwijl dat met ABL 85% tot 90% op debiteuren en 70% op voorraden is.
Kredietplafond? Aan m’n hoela … Bij ABL krijgt u dus de financiële ruimte om groei op te vangen. Zolang het volume debiteuren en/of de voorraad groeit, groeit uw kredietfaciliteit mee. Zo loopt u dus niet snel tegen uw kredietplafond aan.
Goed voorbereid is het halve werk
Ga goed voorbereid naar uw financier. Investeer veel tijd en aandacht in het vinden van een goede financiële adviseur. Als horecaondernemer behoort het niet tot uw core business om u tot in detail te verdiepen in alternatieve financieringsmogelijkheden. Een betrouwbare financiële adviseur of coach kent uw situatie en stelt op grond daarvan samen met u een plan op. Hij werkt dat plan gedetailleerd uit en leidt namens u de onderhandelingen bij de potentiële financier(s). Het kan natuurlijk zijn dat uw accountant die rol prima vervult. Tegenwoordig zijn er echter ook adviseurs die zich juist hebben gespecialiseerd in de rol van intermediair tussen ondernemer en bank. Enkele van die adviseurs zijn: http://www.credion.nl en http://www.mkbadviseurs.nl
Uitstaande vorderingen?
Hotels en zakenrestaurants hebben natuurlijk een veel grotere debiteurenportefeuille dan de ‘pofviltjes’ bij het bruine buurtcafé. De debiteurenportefeuille wordt echter vaak over het hoofd gezien. Let op. Voor het verkrijgen van de gewenste financiering is dit een zeer belangrijk aspect. Dat verwaarlozen kan u veel geld kosten!
Alleen als dit bij u interessant is. Het klinkt als een open deur, maar helaas zijn er collega’s die hun klanten geloven ‘op hun blauwe ogen’. Financiers in het algemeen, maar zeker asset based lenders, kijken allereerst naar de kwaliteit van uw debiteuren voordat ze een mogelijke financiering overwegen. Tip. Als u tijdens het eerste gesprek een solide debiteurenbestand kunt laten zien en uw Uniforme Voorwaarden Horeca op orde zijn, heeft u al veel gewonnen.