Uw volgende stap

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 12.08.2009

Verlengde navorderingstermijn toegestaan

Onlangs heeft het Europese Hof van Justitie een belangrijke uitspraak gedaan over de navorderingstermijn die geldt voor buitenlandse situaties. Wat speelt er? Waar moet u rekening mee houden?

Navorderen

Nieuw feit. De Belastingdienst kan belasting navorderen op een moment dat duidelijk wordt dat iemand ten onrechte te weinig belasting heeft betaald. Deze navordering is alleen mogelijk indien de fiscus pas nu over nieuwe feiten beschikt, waaruit blijkt dat er te weinig belasting is betaald.

Navorderingstermijn. Voor binnenlandse situaties geldt een navorderingstermijn van vijf jaar. Dit betekent dat de Belastingdienst voor vijf verlopen jaren de belasting nog mag navorderen.

Omdat het voor de Nederlandse Belastingdienst moeilijker is om in buitenlandse situaties niet-opgegeven inkomsten en vermogen op te sporen, hanteert men hiervoor een termijn van 12 jaar.

De vraag die aan de orde kwam in de uitspraak van het Hof is of een dergelijke langere termijn van 12 jaar binnen de Europese wetgeving is toegestaan. Is er dan geen sprake van discriminatie?

Wat was het geval?

In het onderhavige geval gaat het om een vrouw die een spaarrekening had in Duitsland die toebehoorde aan haar overleden man. Ze maakte gebruik van de inkeerregeling, om zonder boete de verschuldigde belasting alsnog te voldoen. Wat ze echter niet verwachtte, was dat de Belastingdienst niet over vijf jaren navorderde maar over 12 jaar!

De vrouw ging hiertegen in beroep en via de Hoge Raad werd deze vraag doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie.

Uitspraak Europese rechter

Het Hof heeft nu geoordeeld dat deze verlengde navorderingstermijn toch mag worden gehanteerd. Er wordt inderdaad een onderscheid gemaakt tussen binnenlandse en buitenlandse situaties, hetgeen in beginsel een vorm van discriminatie inhoudt.

Echter, het Hof oordeelt dat dit, ingeval van een dwingende reden van algemeen belang, is toegestaan. Deze dwingende reden bestaat volgens het Hof uit de noodzaak tot het bestrijden van fraude en het nut van doeltreffende belastingcontroles. Er is dus geen sprake van discriminatie en de regeling mag in stand blijven.

Commentaar

Inkeerregeling. Wat verder uit deze uitspraak blijkt, is dat er dus ook geen onderscheid gemaakt hoeft te worden tussen een reguliere navordering en een navordering middels de inkeerregeling. In dit laatste geval wordt echter wel een boete voorkomen.

Praktijk. Voor de praktijk betekent deze uitspraak dat de inkeerregeling nog aantrekkelijker wordt. Immers, nu zeker is dat er 12 jaar mag worden nagevorderd, kan middels de inkeerregeling ook 12 maal de boete worden voorkomen. Er wordt wel heffingsrente berekend.

Let op. De Belastingdienst heeft inmiddels de jacht op zwartspaarders geïntensiveerd. Zo is onlangs in het Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst bekendgemaakt dat de boete bij zwartsparen is verhoogd van 100% naar 150%.

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl(BT 14.12.07).

Bron

Europese Hof van Justitie, 11 juni 2009, nr. C-155/08 en C-157/08

De verlengde navorderingstermijn van 12 jaar voor buitenlands inkomen en vermogen blijft in stand. Door gebruik te maken van de inkeerregeling voorkomt u in ieder geval dat u ook nog eens een boete krijgt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01