GEZONDHEIDSRECHT - PATIĂ‹NTENRECHT - 31.08.2009

Second opinion of overname behandeling?

Er meldt zich iemand bij u met de mededeling dat hij twijfelt aan het behandelplan van uw collega. Hij wil graag uw zienswijze vernemen. Hoe reageert u het best? En, mag u de behandeling van deze patiënt overnemen?

Wanneer een second opinion vragen?

Neem initiatief. Merkt u dat uw patiënt aarzelt over uw diagnose of behandeladvies, praat hier dan met hem over. Stel eventueel zelf aan uw pa­­tiënt voor om een second opinion te vragen en help hem de juiste collega te vinden. Uw medewerking bestaat verder uit het schrijven van een verwijsbrief en het geven van alle nodige informatie aan de collega.

Verstevigd vertrouwen. Het vertrouwen in uw behandeling wordt groter, als ook een onafhankelijke deskundige concludeert, dat uw behandelvoorstel goed is. Houd er wel rekening mee, dat uw collega mogelijk tot een ander advies komt. In dat geval moet u bereid zijn met de patiënt te overleggen over beide opties, zodat hij de voor hem beste keuze kan maken.

U twijfelt zelf. Ook als u zélf twijfelt welke diagnostiek of welke behandeling voor uw patiënt de beste is, kunt u het initiatief nemen tot het vragen van een second opinion. Vraag dan een collega die op het betreffende gebied bij uitstek deskundig is, het dossier - en zo nodig de patiënt - te onderzoeken en u van advies te dienen. Het spreekt voor zich dat u dit met uw patiënt bespreekt.

De behandeling overnemen?

Dat hoort niet. Een verwijzing voor een second opinion is géén verzoek om de behandeling over te nemen. Al blijkt in de praktijk dat dit soms toch gebeurt.

Er staat formeel geen sanctie op, maar het hoort niet. Als het toch gebeurt, is het enige wat u als behandelaar kunt doen met de collega in gesprek gaan.

Wat nu als u een patiënt op het spreekuur krijgt die van u een second opinion verlangt?

  • Honoreer het verzoek alleen, als de behandelaar van de patiĂ«nt ervan op de hoogte is en eraan meewerkt.
  • Zorg dat u het volledige dossier van de patiĂ«nt ter beschikking heeft.
  • Vertel de patiĂ«nt bij voorbaat dat u alleen uw mening zult geven over de diagnose en/of de behandeling maar dat u de behandeling niet zult overnemen.

De patiënt wil overstappen

Naar uw praktijk. Als de patiënt de bedoeling heeft om naar uw praktijk over te stappen, is er géén sprake van een second opinion maar van het overnemen van de behandeling. In dat geval moet u daarnaar handelen. Tip. Vraag altijd om een verwijzing van de behandelaar, eventueel van de huisarts. Stuur een brief naar de behandelaar en naar de huisarts met uw bevindingen en uw advies en verklaar u expliciet bereid tot overleg. U kunt dit alleen achterwege laten als de patiënt hiertegen expliciet bezwaar maakt. Tip. Laat de patiënt dit dan schriftelijk verklaren, zodat u later niet het verwijt krijgt, dat u geen bericht heeft gestuurd).

Zo doet u het correct. Het kan voorkomen dat de patiënt na uw second opinion door u verder wil worden behandeld. Zeker als de behandelaar aan de verwijzing voor de second opinion heeft meegewerkt, is het niet fatsoenlijk om dit zonder meer te honoreren.

Vraag de patiënt uw advies eerst met zijn behandelaar te bespreken en pas daarna te beslissen of hij echt wil overstappen naar uw praktijk.

Laat geen onduidelijkheid bestaan over het wel of niet overnemen van de behandeling. Wil iemand naar uw praktijk overstappen nadat u een second opinion gaf, laat hem dat dan eerst met zijn behandelaar bespreken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01