Inspiratie halen bij een online denktank
U weet dat er online ‘denktanken’ bestaan die u suggesties geven voor bv. een goede productnaam of een pakkende slogan. Sinds kort is er ook een Nederlandstalig alternatief. Een aanrader?
1. NameThis. Elke ondernemer denkt weleens een gat in de markt gevonden te hebben. Leuk, maar welke naam plakt u op uw dienst of uw product? Als u zonder inspiratie zit, kunt u via het al eerder besproken NameThis (http://www.namethis.com) alvast een originele naam laten bedenken. Via deze site kunt u nl. een beroep doen op creatieve mensen overal ter wereld. Zij hebben 48 uur de tijd om namen voor te stellen. Intussen kunt u bijsturen en uiteindelijk komt er op die manier een top drie uit de bus. Hiervoor betaalt u sowieso $ 99 (ook al bent u niet tevreden met het resultaat), maar dat is nog steeds veel goedkoper dan een professioneel bureau. Bij onze test bleek ook de respons goed te zijn: gemiddeld krijgen aanvragen een 70-tal reacties binnen 48 uur.
2. Bepaaldenaam.nl. Suggesties in het Nederlands hoeft u bij het Amerikaanse NameThis niet echt te verwachten. Gelukkig is er sinds kort wel een Nederlandstalig alternatief, nl. Bepaaldenaam.nl (http://www.bepaaldenaam.nl). Deze website mikt niet alleen op spitsvondige (merk)namen, maar ook op heuse slogans. Ook hier doet u een beroep op een community van creatievelingen, maar dan wel Nederlandstalige. Wanneer u zich op deze site aanmeldt als ‘naamzoekende’, moet u namelijk aangeven welk bedrag u wilt spenderen. Die som stort u op de PayPal-account van Bepaaldenaam.nl. Afhankelijk hiervan zal u al dan niet veel gemotiveerde bedenkers over de streep trekken. In totaal mogen ze max. 100 namen verzinnen en daarna wordt uw aanvraag automatisch afgesloten. U kiest er dan zelf de beste suggesties uit en de website zorgt ervoor dat de personen die ze aangeleverd hebben ook uitbetaald worden.
Let op! Houd er wel rekening mee dat het om een vrij nieuw initiatief gaat. Het aantal aanvragen is dan ook nog minimaal, maar de respons blijkt toch zeker behoorlijk te zijn.
3. Andere initiatieven. U vindt op internet nog andere ‘denktanken’, maar doorgaans zijn ze Engelstalig. Denk maar aan UserVoice (http://uservoice.com), waar anderen hun mening kunnen ventileren over uw nieuwe dienst of over een nieuw product. Deze site werkt volgens een stemsysteem, zoals u dat wellicht kent van Digg. Ook Cambrian House (http://www.cambrianhouse.com) polst naar mogelijke interesse in een nieuw bedrijfsidee bij bv. uw potentiële klanten.
Ook CrowdSpring (http://www.crowdspring.com) is Engelstalig, maar hier speelt taal niet zo’n grote rol. U laat anderen hier immers zoeken naar het gewenste grafische aspect (bv. een logo) van uw nieuwe product/dienst. U bepaalt zelf het bedrag dat u aan het ontwerp wilt spenderen, maar bij minder dan 25 reacties hoeft u niets te betalen. CrowdSpring werkt intussen al met meer dan 12.000 creatievelingen.