Als bestuurder (directeur van BV) privé aansprakelijk?
Het komt vaak voor dat bestuurders van een BV privé aansprakelijk worden gesteld, omdat zij hun taken niet op een behoorlijke manier hebben uitgevoerd. Dit onderwerp is ook nu zeer actueel. Waar op te letten?
Volgens de wet is elke bestuurder tegenover een rechtspersoon gehouden aan een behoorlijke uitvoering van de hem opgedragen taak. Als er fouten zijn gemaakt in het bestuur, dan zijn alle leden van dat bestuur aansprakelijk. Een individuele bestuurder kan niet aan aansprakelijkheid ontsnappen door de schuld op een andere individuele bestuurder af te schuiven. De bestuurders moeten dan de schade van de onderneming vergoeden.
Vergoeden schade van onderneming. Bestuurdersaansprakelijkheid kan door de aangescherpte regelgeving al in beeld komen als er sprake is van minder gelukkige bedrijfsbeslissingen, zoals het doen van onrendabele investeringen, of als de bestuurder meewerkt aan een uitkering voor de aandeelhouders, terwijl het eigenlijk financieel niet zo goed gaat met de onderneming. In dat geval wordt het vermogen van de onderneming uitgehold, waarvoor de bestuurder van de onderneming aansprakelijk kan worden gesteld.
Vergoeden schade van schuldeiser. Daarnaast kan de bestuurder aansprakelijk gesteld worden door een schuldeiser, bijvoorbeeld omdat de bestuurder onrechtmatig jegens de schuldeiser heeft gehandeld of misleidende informatie heeft gegeven over bijvoorbeeld de (financiële) toestand van de onderneming. Deze vorm van aansprakelijkheid komt in de praktijk steeds vaker voor.
Faillissement
Voor de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap geldt dat de bestuurders ieder hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het gehele tekort in het faillissement, als er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dit wordt snel aangenomen, bijvoorbeeld als de bestuurder de jaarrekening niet tijdig heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel of als er selectief is betaald aan bepaalde crediteuren voorafgaand aan het faillissement. Dan moet de bestuurder bewijzen dat de fout die hij heeft gemaakt, niet het gevolg is van het faillissement. De rechter is echter zeer terughoudend om de bestuurder op deze grond te ontslaan van zijn aansprakelijkheid.
Wat is raadzaam?
Wees op uw hoede voor bestuurdersaansprakelijkheid en wees alert als u met een BV werkt. Er kan immers snel sprake zijn van privéaansprakelijkheid! Hieronder enkele tips om in acht te nemen:
1. Handel niet in strijd met de statuten van de vennootschap en zeker niet met bepalingen daarin die bedoeld zijn om een aandeelhouder of de vennootschap te beschermen.
2. Zorg dat de vennootschap juist vertegenwoordigd is bij het aangaan van overeenkomsten. Het staat vaak in statuten dat er twee bestuurders moeten tekenen bij het aangaan van een overeenkomst met een bepaald belang.
3. Leg bestuursbesluiten in notulen en afspraken met derden schriftelijk vast en laat u adviseren door externe deskundigen of een adviescommissie bij belangrijke (financiële)beslissingen.
4. Houd de inschrijving in het handelsregister actueel.
5. Maak duidelijke taak-/functiebeschrijvingen voor de bestuursleden (taakverdelingen binnen het bestuur kunnen met zich meebrengen dat een bepaalde bestuurder niet aansprakelijk is voor het handelen van een andere bestuurder).
6. Onderneem meteen actie binnen het bestuur als u meent dat één van uw medebestuursleden steken laat vallen.