Wel of niet ‘ongehoord’?
U kunt schriftelijk bezwaar maken tegen een belastingaanslag waar u het niet mee eens bent. Hoe kunt u ook mondeling uw bezwaar kracht bijzetten?
Als u het met een beslissing van bijvoorbeeld de belastinginspecteur niet eens bent, heeft u de mogelijkheid om tegen deze beslissing in bezwaar te gaan. In het bezwaarschrift kunt u uw beweegredenen weliswaar toelichten, maar soms kunt u het gevoel hebben dat wat op papier staat, niet voldoende is voor bijvoorbeeld de belastinginspecteur om een eerlijke beslissing te kunnen nemen. U kunt er dan voor kiezen om gebruik te maken van de mogelijkheid om te worden ‘gehoord’.
Wat houdt ‘horen’ in?
‘Horen’ houdt in dat de inspecteur u de gelegenheid geeft om uw redenen van uw bezwaar nader toe te lichten en/of uit te leggen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als u niet ‘op uw mondje bent gevallen’, en met opschrijven iets meer moeite heeft. Overigens kunt u uw hoorrecht niet in de plaats stellen voor een toelichting in uw bezwaarschrift. Ook in het bezwaarschrift blijft een (kleine) motivering van uw bezwaar noodzakelijk.
Telefonisch horen kan niet, tenzij u uitdrukkelijk verklaart daar geen bezwaar tegen te hebben. De inspecteur mag wel voorafgaand aan een uitnodiging, telefonisch contact met u op te nemen om het één en ander te vragen en verduidelijkt te krijgen. Mocht u daarna geen behoefte meer hebben aan een hoorgesprek, dan kunt u dat aangeven.
Kan de inspecteur uw hoorrecht weigeren? Als u van uw hoorrecht gebruik wilt maken, moet u dit in uw bezwaarschrift vermelden. De inspecteur mag dan pas een uitspraak op uw bezwaar doen, nadat u de gelegenheid heeft gekregen om te worden gehoord. In principe kan de inspecteur niet weigeren om u te horen. De uiteindelijke keuze om te worden gehoord ligt bij u.
Slechts in enkele in de wet genoemde gevallen kan de inspecteur weigeren om u te horen. U zult begrijpen dat als de inspecteur volledig aan uw bezwaarschrift tegemoet komt u er geen belang meer bij heeft om te worden gehoord. Dan hoeft de inspecteur u niet meer uit te nodigen. Dit geldt ook als een bezwaarschrift ‘kennelijk niet ontvankelijk’ is. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als u het bezwaarschrift te laat (niet binnen zes weken na de dagtekening van het besluit) heeft ingediend. De inspecteur hoeft dan niet meer op de inhoud van uw bezwaar in te gaan. Ook als een bezwaar ‘kennelijk ongegrond’ is, dat wil zeggen dat er geen enkele goede reden voor het toekennen van het bezwaar, hoeft de inspecteur u niet te horen.
Wat speelde hierover?
‘Ongehoord’? Laatst moest de rechter eraan te pas komen om te beoordelen of een bestuursorgaan nog een andere mogelijkheid heeft om het hoorrecht te weigeren.
Hoor mij. In deze zaak was een collega het niet eens met de voor zijn loods vastgestelde WOZ-waarde. In zijn bezwaarschrift verzocht hij om te worden gehoord voordat er op zijn bezwaar zou worden beslist. In de uitspraak hierop gaf de gemeente aan van plan te zijn om de WOZ-waarde te handhaven. De man kon naar aanleiding van deze uitspraak nog worden gehoord, mits hij dat binnen twee weken kenbaar maakte. Bij geen reactie was de uitspraak definitief.
Wat besliste de rechter? De rechter oordeelde dat het niet mogelijk is om een hoorzitting afhankelijk te stellen van iets dat niet als zodanig in de wet is genoemd. Ook was de uitspraak op bezwaar niet voldoende gemotiveerd. Hierop kreeg hij dus gelijk. Helaas voor uw collega werd de WOZ-waarde slechts voor het deel van een rekenfout, lager vastgesteld.