BELASTINGEN - GEMEENTE - 30.12.2008

Wat nou reclamebelasting voor mijn naambord?

U heeft er belang bij dat uw patiënten uw praktijk gemakkelijk kunnen vinden. Dus zorgt u voor een bord in uw tuin of aan uw gevel. Dan volgt er een rekening van uw gemeente inzake reclamebelasting. Moet u dat zomaar pikken?

Het moet toch niet gekker worden. De overheid ziet uw goedbedoelde service helaas als een vorm van reclame. En dus is de kans aanwezig dat er bij u een aanslag reclamebelasting in de bus valt. Niet alle gemeenten heffen reclamebelasting. Op dit moment zijn er ongeveer zeventig gemeenten die wél reclamebelasting heffen, Dat aantal gaat snel omhoog. Let op. Ongeveer honderd gemeenten hebben al aangekondigd volgend jaar ook reclamebelasting in te voeren. En daardoor gaan de kosten van uw praktijk volgend jaar misschien wel toenemen. Wat nu?

Hulp uit onverwachte hoek. Winkeliers krijgen ook te maken met reclamebelasting. Zij zijn hier fel op tegen, omdat ze deze kosten op de klant zullen moeten verhalen, wat weer tot hogere prijzen leidt. En dat in een tijd waarin het economisch niet echt geweldig gaat. Daarom heeft de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), de brancheorganisatie van de winkeliers, aangekondigd de reclamebelasting aan te gaan vechten. Maar u bent toch geen winkelier?

Ook vrije (para)medische beroepers

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dit maar onzin. De VNG wijst erop dat veel winkeliers juist hebben aangedrongen op de invoering van reclamebelasting. Hierdoor kunnen zij een budget vormen waarmee gemeenschappelijke activiteiten kunnen worden betaald. De VNG heeft daarom een modelverordening gemaakt waarmee gemeenten eenvoudig reclamebelasting kunnen invoeren. Uit deze verordening blijkt dat, wat de VNG betreft, de reclamebelasting ook betaald moet worden door artsen, tandartsen, fysiotherapeuten en andere vrije (para)medische beroepers.

Mag dat zomaar? Een gemeente mag reclamebelasting heffen op grond van de Gemeentewet. Hierin is bepaald dat voor openbare aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, een gemeente reclamebelasting kan heffen.

Een openbare aankondiging is een aan het publiek gerichte mededeling die als doel heeft de belangstelling van het publiek te trekken van dat wat wordt aangekondigd. U kunt denken aan een reclamebord, een vitrine of een vlag met opdruk.

Tip. Zakelijke mededelingen zoals openingstijden en naamsvermeldingen met enkel als doel dienen om inlichtingen te geven die voor een goede gang van zaken nodig zijn, vallen daar echter niet onder.

Wat kunt u daartegen ondernemen?

Als een gemeente besluit om reclamebelasting te gaan heffen, legt ze dit vast in een gemeentelijke verordening. Wat kunt u daarmee? Heel veel!

Hierin staat namelijk wie de belastingplichtige is en wat het voorwerp van de belasting is. Verder staat in de verordening het belastbare feit, de heffingsmaatstaf, het tarief, het tijdstip van ingang en einde van de heffing en alles wat verder voor de heffing en de invordering van belang is.

Tip. Check of de aanslag in overeenstemming met de verordening is opgelegd. Teken bezwaar aan als de aanslag hiermee op enig punt in strijd is. Dat kan handig met ons model bezwaarschrift.

Let op. Pas wel op de uiterste bezwaartermijn die staat vermeld op de aanslag die u kreeg.

Een model ‘Bezwaarschrift’ kunt u gratis downloaden van onze Download Zone: http://medicus.indicator.nl (BE 01.18.03).

Een gemeente mag helaas reclamebelasting heffen, maar die dient wel te voldoen aan de voorwaarden die in een verordening moeten zijn vastgelegd. Klopt uw aanslag reclamebelasting niet, ga dan in bezwaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01