Verjaringstermijn start bij aanplant boom!
Als de bomen van uw buurman té dicht tegen de perceelsgrens staan, moet u daar binnen een termijn van 20 jaar actie tegen ondernemen. Maar wanneer begint die termijn te lopen? Wat is beslist?
Ruzie om een boom. De eigenaar van een woonhuis had ruzie met zijn buurman over een boom die volgens hem te dicht bij zijn tuin zou staan. Het ging om een zomereik op een afstand van slechts 25 cm. van de grens van het perceel. De boom was ongeveer 7,5 m hoog. Vlak naast de perceelsgrens was een schutting met een hoogte van twee meter. Daar stak de boom dus ruimschoots bovenuit. De eigenaar van het woonhuis eiste van zijn buurman dat hij de boom zou verwijderen. Volgens hem bracht deze namelijk schade toe aan zijn schutting en aan het tuinpad dat vlak naast zijn schutting liep. Zijn buurman was niet van plan om op de eis in te gaan. De boom stond er immers al bijna 25 jaar en dat was nog nooit een probleem geweest.
Niet binnen twee meter!
De rechter constateerde allereerst dat de boom té dicht tegen de grens van het perceel stond. Want in de wet staat een bepaling die zegt dat het niet toegestaan is om binnen een afstand van twee meter van de grenslijn van een ander perceel, bomen te hebben staan. Die afstand wordt gemeten vanaf de perceelsgrens tot het midden van de voet van de boom. Op die regel gelden slechts twee uitzonderingen. Er mogen wél bomen dichter dan twee meter bij de perceelsgrens staan, als de buurman daarvoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven óf als het perceel grenst aan de openbare weg. Maar dat speelde hier niet.
Onverwacht addertje onder het gras? In de wet staat óók dat de mogelijkheid om te eisen dat de boom wordt verwijderd, verjaart na een termijn van 20 jaar. Dus als u meer dan 20 jaar heeft gezwegen, kunt u nu niet meer ineens eisen dat de boom alsnog wordt omgehakt. Dan had u maar eerder actie moeten ondernemen! En volgens een deskundigenrapport dat de eigenaar van de boom had laten opstellen, zou de zomereik in ieder geval 23 jaar zijn. Dus de achterbuurman was ten minste drie jaar te laat!
Wanneer start de boom-verjaringstermijn? Maar de eigenaar van het woonhuis was niet voor één gat te vangen. Want hij had nog oude foto’s liggen waaruit bleek dat de boom de eerste vijf jaar nog niet boven de schutting uitkwam. Dus tot dat moment had hij natuurlijk nog geen last van de boom. Hij zag hem immers niet eens staan! Pas daarna was de boom hoger dan twee meter en kreeg hij daar overlast van. Maar dat was nog maar 18 jaar geleden, dus volgens hem ruimschoots binnen de verjaringstermijn van 20 jaar! Maar helaas voor hem dacht de rechter daar toch anders over. Want de Hoge Raad (de hoogste rechter in Nederland) heeft duidelijk gezegd dat de verjaringstermijn al start als de boom geplant wordt en niét op het moment dat de buurman daar last van krijgt. De rechter vond dus dat de verjaringstermijn ruimschoots verlopen was en gaf de eigenaar van het woonhuis géén gelijk. De boom mocht dus blijven staan. En daarbovenop kon hij ook nog eens een bedrag betalen van ruim € 1.000,- voor de proceskosten van zijn buurman.
Wat kunt u met dit verhaal?
Als uw buurman té dicht bij de perceelsgrens bomen gaat planten, kunt u daar binnen 20 jaar nadat de bomen zijn geplant nog actie tegen ondernemen. U kunt dat het beste doen door hem een aangetekende brief te sturen. Dan heeft u bewijs in handen op welke datum die brief door hem is ontvangen. En vanaf dan begint de verjaringstermijn van 20 jaar opnieuw te lopen.