WEBDIENSTEN - GENEALOGIE - 18.12.2008

Uw stamboom op internet

Stamboomonderzoek, oftewel genealogie, is erg populair op internet. Kunt u uw voorouders vinden met behulp van deze websites?

Familienetwerken

1. Het planten van een online stamboom is een stuk gemakkelijker dan een aantal jaren terug, mede doordat enkele grote internationale genea­logie­sites in Nederland zijn neergestreken. MyHeritage (http://www.myheritage.nl) telt inmiddels ruim 27 miljoen geregistreerde leden. Op de startpagina kunt u direct beginnen met het invullen van uw stamboom. Ook kunt u een familie­pagina maken. Mocht u verder terug willen gaan dan uw parate kennis reikt, dan is het moge­lijk om naar voorouders te zoeken in honderden databanken. Die blijken echter vooral buiten­landse informatie te bevatten.

2.Verwant.nl (http://www.verwant.nl) is de Neder­landse versie van het van oorsprong Duitse Dynastree (http://www.dynastree.com). Na regis­tratie kunt u hier eenvoudig online uw stamboom bouwen en op verschillende manieren weergeven. De familiezoekfunctie beperkt zich tot geregis­treerde deelnemers. De helpfunctie en de uitleg over genealogie is er alleen in het Engels.

3. Op het gebruiksvriendelijke Familieband.nl (http://www.familieband.nl) kunt u na registratie een stamboom aanmaken en contact leggen met geregistreerde familieleden. Ook hier vindt u alleen verwanten die geregistreerd zijn op de site.

FamilySearch

Meer resultaten mag u verwachten van FamilySearch (http://www.familysearch.org), een initiatief van het kerkgenootschap der Mormonen, dat in Amerika al ruim 100 jaar actief is in het verzamelen van genealogische infor­matie. Onder Search Records zal u hoogstwaarschijn­lijk ook uw familienaam vinden. De Tips on How to Search for Your Ancestor bieden waardevol advies bij het zoeken naar voorouders.

Zelf aan de slag

1. Bent u enthousiast geworden en wilt u zelf op zoek gaan naar de wortels van uw stamboom? Een goed startpunt is Genlias (http://www.genlias.nl), een landelijke database met stamboominformatie vanaf 1811, afkomstig uit de akten van de burger­lijke stand. Na aanmelding kunt u er tegen be­­taling documentatie bestellen.

2. Het Centraal Bureau voor Genealogie (http://www.cbg.nl) is het landelijke documentatie­centrum voor stamboomonderzoek. Het CBG heeft een lees­zaal in Den Haag, maar een deel van de collec­tie kan ook online opgevraagd worden. Een zoek­actie op uw familienaam geeft een goede in­­druk van wat er aanwezig is aan familiedossiers. Ook ziet u of er al iemand onderzoek doet naar uw familie­­naam. Wie een account aanmaakt, krijgt toe­­gang tot de digitale studiezaal. Voor inzage in gescande docu­menten wordt er een vergoeding gevraagd.

3. De Nederlandse Genealogische Vereniging (http://www.ngv.nl) heeft 10.000 vrijwilligers die elkaar helpen met hun onderzoek. Het Kennis­centrum op de site bevat nuttige tips voor starters (zie Andere bronnen, Voor beginners).

Software

Het is handig om bij uw onderzoek gebruik te maken van een speciaal stamboomprogramma. Aldfaer (http://www.aldfaer.org) is gratis en Nederlandstalig. Hetzelfde geldt voor de Family Tree Builder van MyHeritage (http://www.myheritage.nl/genealogie). Veel programma’s ge­­bruiken het GEDCOM-formaat (http://nl.wikipedia.org/wiki/Gedcom). Ook Verwant.nl kan uw stam­boom expor­­teren in GEDCOM-formaat en op de site van de NGV-afdeling Computer­genealogie (http://stamboom.ngv.nl) kunt u uw stamboom uploaden in dit formaat.

Voor het in kaart brengen van uw levende familieleden, kunt u aan de slag op Verwant.nl of op MyHeritage. Wie dieper in de materie wil duiken, kan gratis terecht op FamilySearch of tegen betaling bij Genlias.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01