Is die claim haalbaar?
Een patiënt meent dat hij schade heeft ondervonden door een medische fout. Hoe overtuigt u hem dat dit niet het geval is? Hoe voorkomt u dat u in een zinloos proces wordt betrokken?
Claimcultuur
De claimbewustheid neemt toe. Daar wordt ook de gezondheidszorg helaas steeds meer mee geconfronteerd. Een gunstig effect is wel dat de focus komt te liggen op kwaliteitsverbetering. In de Verenigde Staten heeft dat echter geleid tot een claimcultuur die het systeem verlamt. Wegens onverzekerbaarheid zijn artsen zelfs genoopt hun praktijk te beëindigen. Als tegengeluid worden posters in wachtkamers opgehangen met de veelzeggende tekst: “… when you are ill, don’t call your doctor, call your lawyer first …”.
Complicatie en aansprakelijkheid
Het ontstaan van schade als gevolg van een medische behandeling hoeft niet per se te leiden tot aansprakelijkheid. In veel gevallen zal er sprake zijn van een complicatie, en dan praten wij over een niet-verwijtbare uitkomst, waarvoor niemand aansprakelijk is (fout gegaan is niet altijd fout gedaan). Uiteraard zit niemand op een medische fout te wachten. Dat heeft immers niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de (para)medicus gevolgen.
Onnodig procederen vermijden. Het is in het belang van zowel u als uw patiënt dat er geen procedures gaan lopen in zaken waarin dat niet nodig is. Patiënten of hun nabestaanden hebben wel eens de neiging om te veel nadruk te leggen op het resultaat. De uitkomst van de medische behandeling wordt dan gebruikt als argument om te spreken over een medisch verwijtbare fout.
Echter, de uitkomst van de medische behandeling alléén bepaalt niet of er sprake is van een medisch verwijtbare fout. Die uitkomst kan nadelig zijn, maar dat kan heel goed het gevolg zijn van een complicatie. Menselijkerwijze is de reactie op zo’n nadelige uitkomst begrijpelijk. Juridisch is dat echter een heel ander verhaal.
Haalbaarheidsonderzoek
Sinds 10 mei 2005 hebben mensen die van mening zijn benadeeld te zijn door de geneeskundige behandeling, de mogelijkheid om via het zogenaamde ‘medisch haalbaarheidsonderzoek’ (alleen bij gefinancierde rechtshulp door de overheid) te laten toetsen of er sprake is van een medisch verwijtbare fout.
Een aanvraag voor deze subsidie kan worden ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand; adressen zijn te achterhalen via http://www.rvr.org Dat is verder een zaak van uw patiënt en zijn advocaat of een andere juridisch adviseur.
Mensen die niet voor gefinancierde rechtshulp (‘toevoeging’) in aanmerking komen, zullen de kosten van dit haalbaarheidsonderzoek zelf moeten betalen. Gelet op de plannen van de overheid om de inkomensgrens drastisch te verlagen, wordt deze groep steeds groter.
Zinloze procedures vermijden
Wijs in voorkomende gevallen uw (claimende) patiënt eventueel op die mogelijkheid.
Het voordeel voor uw patiënt is dat aansprakelijkheid bij medisch verwijtbaar handelen beter onderbouwd kan worden. (Het medisch haalbaarheidsonderzoek vormt de basis van een dergelijke procedure.)
Uw belang (en ook van uw patiënt) is dat op die manier zinloze claims zo veel mogelijk worden voorkomen.