PERSONEEL - ZORGVERLOF - 12.12.2008

Ik heb thuis iemand te verzorgen

Of het nu uw eigen assistente of een patiënt is die met zo’n vraag komt: hoe zit het eigenlijk met kortdurend zorgverlof? Dus: als de werknemer thuis iemand moet verzorgen en daardoor niet kan werken. Moet u dat zomaar goedvinden?

Uw assistente komt bij u om kortdurend zorgverlof vragen omdat haar man verzorgd moet worden na een operatie. In eerste instantie lijkt uw toestemming voor de hand te liggen, u bent immers zelf (para)medicus. Maar ligt noodzaak altijd wel zo voor de hand en moet u daar dan mee instemmen?

Een recht? In de Wet arbeid en zorg is ‘kortdurend verlof’ geregeld. Voor het opnemen van kortdurend zorgverlof zijn voorwaarden gesteld. Zo zal de werknemer het opnemen van dit verlof vooraf (en zo snel mogelijk) aan u moeten melden onder opgave van reden. De werknemer moet daarbij de vermoedelijke duur en de wijze van opneming van het verlof vermelden.

Welke familieleden?

De werknemer mag alleen kortdurend zorgverlof opnemen voor de verzorging van een kind dat nog thuis woont of een partner waarmee de werknemer samenwoont. Ook kan de werknemer kortdurend zorgverlof opnemen voor de verzorging van zijn vader of moeder, echter niet bij schoonouders!

Duur. Het zorgverlof is per 12 maanden 2 maal de arbeidsduur per week. Als de werknemer 3 dagen werkt, dan heeft hij recht op 6 dagen zorgverlof in 12 maanden. Bij een aanvraag is het dan ook van belang om na te gaan of de laatste 12 maanden al eerder zorgverlof is opgenomen en of de maximale duur daarbij reeds is verstreken.

Wat is noodzakelijke verzorging?

Een andere voorwaarde is dat de verzorging noodzakelijk is. Dit houdt in dat er een behoefte aan zorg dient te bestaan voor een van de eerder genoemde familieleden. Deze behoefte alléén is niet voldoende. Het moet ook zo zijn dat de zorg niet op een andere wijze kan worden verstrekt en daarom door uw werknemer moet worden verleend. Pas als aan alle criteria is voldaan, moet u het kortdurend zorgverlof toekennen. Tip. Overigens mag u van de werknemer verlangen dat hij dit aantoont. Bijvoorbeeld door overlegging van een ziekenhuis- of doktersverklaring.

Geen medische noodzaak? De rechter (LJN:BD7280) oordeelde dat ook bij een niet-medische noodzaak sprake kan zijn van een noodzakelijke verzorging. In dit geval wilde de partner van de werknemer een buikwandcorrectie laten uitvoeren. Wel oordeelde de rechter dat, nu er geen medische noodzaak was voor de operatie, zij ook voor een later tijdstip hadden kunnen kiezen. Er was geen sprake van noodzakelijke verzorging, omdat er wel alternatieven waren geweest indien de operatie later had plaatsgevonden.

U mag dus weigeren

U kunt de aanvraag voor kortdurend zorgverlof weigeren. U zult dan wel een zodanig zwaarwegend belang moeten aanvoeren dat het belang van de werknemer in alle redelijkheid niet kan worden toegekend. Dit kan zich voordoen als niet via de normale bedrijfsvoering en inzet van het overige personeel de werkzaamheden kunnen worden opgevangen. Overigens moet u dit wel meteen aan de werknemer melden.

Tot slot. Op de vragen of u altijd met kortdurend zorgverlof moet instemmen en of de noodzaak altijd voor de hand ligt, worden gezien het voorgaande met ‘nee’ beantwoord. Immers, u kunt enerzijds een zwaarwegend belang hebben en hoeft er anderzijds geen sprake te zijn van een noodzakelijke verzorging.

Controleer of de aangegeven behoefte aan zorg daadwerkelijk bestaat. Vraagt u zich ook af of de zorg door uw werknemer persoonlijk moet worden verleend en of die niet op een andere wijze kan worden verstrekt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01