RECHT - 23.12.2008

Hoe beschermt u zich bij het inlenen van personeel?

Als u bijvoorbeeld zakendoet met een uitzendbureau, dan loopt u het risico van inlenersaansprakelijkheid. Dat betekent dat de Belastingdienst u kan aanspreken als het uitzendbureau geen belasting afdraagt. Hoe dekt u zich in?

Verklaring betalingsgedrag verlangen!

De fiscus kan u aanspreken voor niet-afgedragen belastingen van het uitzendbureau waarvan u mensen heeft ingeleend. Dat gedoe wilt u niet!

Tip. Controleer regelmatig of het uitzendbureau in het SFT-register is ingeschreven (zie http://www.sft.nl). Of vraag regelmatig om een ‘Verklaring betalingsgedrag’ bij het uitzendbureau (aan hen afgegeven door de Belastingdienst) Tip. Deze verklaring geeft aan dat de uitlener alle verschuldigde loonheffing en btw heeft betaald die op dat moment bekend was.

Het belang van een goede administratie

Als de Belastingdienst u aansprakelijk stelt, zal zij in principe de hoogte van het bedrag waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld, vaststellen aan de hand van de administratie van het uitzendbureau. Is die niet volledig, dan vallen ze terug op úw administratie. Heeft u dan ook geen goede admini-stratie, dan gaan ze schatten. Tip. Een goede administratie beperkt uw risico dus. Zorg dat u de volgende gegevens in ieder geval goed bewaart:

• de namen van het ingeleende personeel met hun burgerservice(vroeger: sofi)nummers;

• kopieën van de identiteitsbewijzen van het ingeleende personeel;

• een overzicht van het aantal uren dat in een bepaalde periode is gewerkt;

• het uurloon dat in rekening is gebracht voor de ingeleende werknemers.

Betaal op een G-rekening! Het gebruik van een geblokkeerde rekening (een ‘G-rekening’) kan u verder beschermen tegen het risico van aansprakelijkheid. Deze G-rekening is een speciale rekening van het uitzendbureau waarop u een deel (40% komt vaak voor) van het factuurbedrag overmaakt. Namelijk het (geschatte) bedrag aan loonheffing en btw dat de uitlener moet afdragen aan de fiscus. Tip. Bij gebruik van de G-rekening zal de fiscus u niet aansprakelijk stellen voor de loonheffing en de btw. Let op. Er geldt wel een aantal voorwaarden. Handig is het boekje dat u kunt downloaden via http://www.belastingdienst.nl onder de naam “Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming van personeel”.

Direct aan de fiscus overmaken?

U kunt ook het bedrag dat is bestemd voor de fiscus rechtstreeks overmaken naar de Belastingdienst. Hiervoor is een speciaal rekeningnummer: rekeningnummer 44 40 40 van de Belastingdienst/Centrale Administratie (b/ca), bureau wka, te Apeldoorn. Tip. Na uw storting ontvangt het uitzendbureau een afschrift met het bijgeboekte bedrag en het nieuwe tegoed. Zo kan de fiscus u alleen aansprakelijk stellen als het door het uitzendbureau verschuldigde bedrag hoger is dan het door u gestorte bedrag. Let op. Is de betalingsopdracht onjuist of onvolledig, dan wordt de betaling niet als rechtstreekse storting aangemerkt.

Tip. Vermeld op de betalingsopdracht aan de fiscus ten minste de volgende gegevens:

• naam en adres van het uitzendbureau;

• het loonheffingennummer van het uitzendbureau;

• een omschrijving van het werk waarop de betaling betrekking heeft;

• de periode waarin het werk is verricht.

Zorg voor een goede administratie, stort circa 40% van het loon op de G-rekening van de uitlener en vraag hem om een Verklaring betalingsgedrag van de Belastingdienst. Controleer de inschrijving in het SFT-register. Dan heeft u het maximaal mogelijke gedaan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01