Geen privégebruik … toch btw-correctie?
Bij privégebruik van een auto van de zaak moet u in de laatste btw-aangifte van het jaar een correctie opnemen voor dat privégebruik. Weet u dat er zelfs gecorrigeerd moet worden, ook al is er formeel geen sprake van privégebruik?
Vooraftrek en correctie. Door het jaar heen kunt u de btw op de auto die u tot uw btw-vermogen rekent, geheel als voorheffing in uw btw-aangifte in aanmerking nemen en verrekenen.
U moet dan wel aan het eind van het jaar een btw-correctie maken voor het privégebruik van die auto.
Dat geldt zowel voor de auto van de ondernemer in de inkomstenbelasting, als voor de auto van de zaak van de werknemer en de directeur-grootaandeelhouder. En die correctie moet u in de laatste btw-aangifte van het kalenderjaar opnemen.
Inkomstenbelasting
Auto tot btw-vermogen. Indien u als ondernemer in de inkomstenbelasting de auto tot uw btw-vermogen rekent en van die auto ook privé gebruikmaakt, moet u een correctie maken van 12% van het bedrag dat u als bijtelling in de inkomstenbelasting aangeeft. Dat zal meestal 25% van de catalogusprijs zijn. Voor zeer zuinige auto’s bedraagt het percentage 14.
Rijt u met de auto op jaarbasis minder dan 500 km privé, dan vindt er geen bijtelling plaats. Een correctie voor de btw is dan evenmin nodig.
Auto tot privévermogen. Rekent u de auto tot uw privévermogen, dan kan de btw op de aanschaf niet als voorheffing worden verrekend. De btw op het gebruik en onderhoud kunt u daarentegen weer wél verrekenen. U moet dan wel rekening houden met het privégedeelte.
De mate waarin u de btw op gebruik en onderhoud kunt aftrekken, zal uit uw administratie moeten blijken en wel uit de verhouding van zakelijke versus privékilometers. Biedt uw administratie daarvoor onvoldoende basis, dan is goedgekeurd dat 75% van deze btw mag worden verrekend.
Werknemer met auto van de zaak
Wordt de auto van de zaak door de werknemer op jaarbasis ook voor meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden gebruikt, dan moet in de inkomstenbelasting een bijtelling plaatsvinden.
Woon-werkverkeer wordt daarbij voor wat betreft de inkomstenbelasting niet als privékilometers beschouwd.
Let op. Voor de correctie van de btw moet u echter wel degelijk bekijken of uw werknemer de auto al dan niet ook voor het woon-werkverkeer gebruikt. Is dat namelijk het geval, dan moet u de btw-correctie stellen op 12% van 25% van de catalogusprijs van de auto.
Geen woon-werkverkeer. Is er echter geen sprake van woon-werkverkeer, dan bedraagt de bijtelling 12% van 22% van de catalogusprijs!
“Mijn werknemer heeft een Verklaring geen privégebruik. Dus valt er niets te corrigeren?” Een veelgehoorde misvatting is de opmerking dat in dat geval geen btw-correctie dient plaats te vinden. Maar als er geen privégebruik is, valt er toch niets te corrigeren? Toch wel. Voor de btw wordt namelijk het reguliere woon-werkverkeer wel degelijk als privé beschouwd!
Let op. Ook al beschikt de werknemer dus over een Verklaring geen privégebruik, maar wordt de auto wel voor het normale woon-werkverkeer gebruikt, dan moet u in de laatste btw-aangifte alsnog een correctie opgeven van 12% van 10% van de catalogusprijs!
Bestelauto. Als een bestelauto doorlopend afwisselend wordt gebruikt door twee of meer werknemers, is het privégebruik moeilijk vast te stellen. De btw-correctie kan in dat geval ook worden vastgesteld op 12% van 10% van de catalogusprijs van de bestelauto.