OPZEGGING - 16.12.2008

Er geldt een opzegverbod. Wat nu?

Het zal u maar gebeuren. Een grote klant valt weg, dus moeten er helaas werknemers ontslagen worden. Wat nu als één van die werknemers ziek is en dat nog wel even zal blijven? Kunt u hem dan toch ontslaan? Wat zei de rechter?

U mag niet opzeggen

Het ontslagrecht kent een aantal zogenoemde ‘opzegverboden’. Dit betreffen situaties waarin u de arbeidsovereenkomst met uw werknemer niet mag opzeggen.

Let op. U mag ook niet opzeggen als het CWI u een ontslagvergunning heeft verleend.

De belangrijkste opzegverboden zijn:

• het opzegverbod bij ziekte;

• het opzegverbod bij zwangerschap;

• het opzegverbod bij lidmaatschap van de OR.

Uitzonderingen

Proeftijd of dringende reden. Zoals vaak het geval is, gelden er wél een aantal uitzonderingen. De opzegverboden gelden niet wanneer de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd tijdens de proeftijd of wanneer er een dringende reden is, het zogenaamde ‘ontslag op staande voet’. Daarnaast geldt het ontslagverbod niet als uw werknemer (liefst schriftelijk) instemt met zijn ontslag.

En toch wil ik van hem af!

Werkgevers lopen toch regelmatig tegen deze ontslagverboden aan. Zo komt het niet zelden voor dat een werknemer ziek is, maar ook niet naar behoren functioneert. U kunt dan naar de kantonrechter stappen om te verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Deze procedure geeft wel wat risico’s. Zo zal de rechter zich ervan moeten overtuigen dat het ontbindingsverzoek niet samenhangt met het opzegverbod tijdens ziekte. Als dat wél het geval is, zal hij het verzoek afwijzen. Het opzegverbod werkt dan door in de beoordeling van de ontbinding.

Rechtspraak

Zo kan het tóch. Er bestaat behoorlijk wat verschillende rechtspraak op dit punt. Meestal toetsen rechters of het ontbindingsverzoek verband houdt met het opzegverbod. Met andere woorden; de rechter kijkt of een werknemer wordt ontslagen omdat hij ziek, zwanger, enz. is. Dus als er een andere reden voor het ontslag wordt gegeven, zoals niet-functioneren of terugval van omzet, wordt het verzoek tóch toegekend (eventueel mét vergoeding).

Hier liep het anders. De kantonrechter in Amersfoort (zaaknr. 586276) dacht daar anders over. Hij vond dat er tijdens ziekte niet kon worden ontbonden, ongeacht de reden van het verzoek. De rechter vond in dit geval dat de werknemer beschermd moest worden tegen de psychische druk die een beëindiging van een arbeidsovereenkomst nu eenmaal met zich meebracht. Hij vond ook dat de werknemer tijdens ziekte minder goed zijn belangen kon behartigen en wees het verzoek af.

Tip. Wilt u uw werknemer ontslaan en geldt er ook een opzegverbod? Zorg in ieder geval dat uw verzoek géén verband houdt met het opzegverbod. Benoem een andere reden voor het ontslag en zorg ervoor dat u die kunt onderbouwen.

Tip. Zorg ervoor dat in de correspondentie over het ontslag, nergens het opzegverbod (ziekte, ondernemingsraad) ter sprake komt.

Op die manier beperkt u het risico dat uw verzoek wordt afgewezen. De uitspraak van de rechter in Amersfoort blijft een risico vormen, maar de vraag is of dat een algemeen geldende lijn in de rechtspraak wordt. Wij blijven dit voor u volgen.

De rechter mag de arbeidsovereenkomst ontbinden als het verzoek geen verband houdt met een opzegverbod. Zorg er dus voor dat ziekte niet als reden in de stukken voorkomt en dat u een andere reden heeft die u hard kunt maken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01