Chrome: sober en snel
Google’s nieuwe browser Chrome haalt nog maar 1% marktaandeel, maar groeit toch snel in populariteit. Tijd om deze eigenzinnige browser eens wat grondiger te bekijken.
Geef me meer ruimte! Typisch Google: Chrome (http://www.google.com/chrome) ziet er op het eerste gezicht al veel soberder uit dan de andere browsers. Bovenaan ziet u geen menu’s of knoppenbalken, maar alleen een adresbalk met de tabs voor de tabbladen erboven (en niet eronder, zoals in de andere browsers). U krijgt dus maximale nuttige ruimte om de webpagina’s zelf te bekijken. Heel logisch eigenlijk...
Adres en zoeken in één. De adresbalk van Chrome is trouwens een ‘omnibalk’: de adresbalk is tegelijkertijd ook een zoekveld. Als u geen url, maar een gewoon woord intypt, dan levert dat niet alleen suggesties op voor mogelijke webadressen (zoals in Firefox), maar u kunt voor dat woord ook meteen zoekresultaten van de Google-zoekmachine krijgen. Een apart adres- en zoekveld is dus niet meer nodig, wat duidelijker is en alweer meer nuttige ruimte vrijmaakt.
Snelheid troef. Het sterkste punt van Google Chrome is zonder enige twijfel de snelheid waarmee de browser opstart, waarmee webpagina’s getoond worden en vooral waarmee Javascript uitgevoerd wordt. Als u een Web 2.0-site bezoekt waarop er intensief gebruik wordt gemaakt van Javascript (bijvoorbeeld Gmail, Google Docs of zelfs Windows Live Hotmail), dan merkt u meteen dat alles veel vlotter en sneller gaat.
Snelkiezen. Net zoals bij de Snelkiezer in Opera toont Chrome u bij het openen van een nieuw blanco tabblad de negen websites die u het meest heeft bezocht als kleine, maar goed herkenbare thumbnails. Ernaast staat ook een lijstje met de meest recentelijk toegevoegde bookmarks. Met één muisklik kunt u die sites openen. Aangezien mensen vaak dezelfde websites opnieuw bezoeken, bespaart dit systeem u zeker tijd.
Over bookmarks gesproken: uiteraard kan Chrome ook uw bestaande bookmarks of favorieten importeren uit Firefox of IE.
Veiligheid en privacy. Net zoals andere browsers heeft Chrome een pop-up blocker. U wordt ook gewaarschuwd als u op het punt staat om naar een onveilige website te surfen. Wilt u om de één of andere reden in alle anonimiteit kunnen surfen, dan kunt u een tabblad openen in ‘incognito’- modus (via het ‘tool’-icoontje rechts bovenaan). De webpagina’s die u daarna bezoekt en de bijbehorende cookies, worden dan niet bijgehouden in uw browser history.
Stabiel. Chrome is erg stabiel, maar toch is het goed om te weten dat elk tabblad een op zichzelf staand proces is. Het crashen van één site heeft dus geen invloed op de sites in de andere tabbladen. Zo verliest u bv. niet de webmail die u net in een andere tab aan het schrijven was. Chrome is duidelijk gebouwd om online toepassingen (Web 2.0) optimaal weer te geven en te gebruiken en dat merkt u zeker.