Stout?
In de inkomstenbelasting zijn de slechts gedeeltelijk aftrekbare kosten inmiddels wel bekend (bijv. representatiekosten zoals etentjes, e.d.). Maar er worden (in art. 3.14) enkele kosten opgesomd die voor de ondernemer helemaal niet aftrekbaar zijn. Het gaat hierbij o.a om de kosten van geldboeten en bestuurlijke boeten en de kosten van misdrijven. Ook de kosten van wapens, munitie, bepaalde dieren (bijv. vechthonden) en de kosten van steekpenningen leveren geen aftrekpost op.
Wat ook niet? Bijgevolg zijn o.a. de (vaak forse) kosten van een advocaat niet meer aftrekbaar. Tenminste: als u veroordeeld wordt of een schikkingsvoorstel van justitie accepteert. Wordt u vrijgesproken (of is er sprake van ontslag van rechtsvervolging), dan zijn de kosten wél aftrekbaar, omdat er dan immers geen misdrijf is gepleegd. Via een sluipweggetje is ook de naheffingsaanslag parkeerbelasting (het kostengedeelte, niet die ene euro parkeergeld!) van aftrek uitgesloten. Verder zijn niet aftrekbaar - zo besliste onlangs de Rechtbank Haarlem (LJN: BF7320) - door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) opgelegde boetes.
Wat nog wél? De wet bepaalt (in art. 3.14, vierde lid) dat “de voldoening aan de Staat van een geldbedrag of de overdracht van in beslag genomen voorwerpen, ter gehele of gedeeltelijke ontneming van wederrechtelijk verkregen voordelen” niet onder het aftrekverbod valt. Ook de vergoeding van door een misdrijf veroorzaakte schade is ‘gewoon’ aftrekbaar. De aftrekbeperking geldt alleen voor door de Nederlandse rechter of door een instelling van de EU opgelegde boetes. Buitenlandse boetes vallen dus niet onder de uitsluiting van aftrek, wat plezierig kan zijn als u geflitst bent in bijv. Duitsland of vooral - vanwege de hoogte van de boetes daar - in België. Ook door de rechter opgelegde en later door u verbeurde dwangsommen (bijv. na een gemeentelijke aanschrijving of opgelegd in kort geding) vormen ‘gewoon’ een aftrekbare kostenpost.