PRIVÉ - 12.11.2008

Gluren bij de buren?

Waar moet u rekening mee houden als u bij een bouw ramen wilt plaatsen binnen een afstand van twee meter van de perceelsgrens met de buurman? Wat staat er in de wet en wat heeft de rechter daarover gezegd?

Uitzicht vanuit de dakkapel. De eigenaar van een vrijstaande woning had een bouwvergunning gekregen om aan de achterkant van de woning een dakkapel te plaatsen. De bedoeling was om in de kamer waar de dakkapel werd geplaatst, een werkkamer in te richten. De dakkapel had geen zijramen. Wel kwamen er drie ramen gericht op de achterzijde, waarvan de twee buitenste ramen naar buiten geopend zouden kunnen worden. Zo had de eigenaar een mooi uitzicht op zijn achtertuin en had de werkkamer veel lichtinval.

De buurman vreest voor zijn privacy

Gluren. Maar de buurman vond dat de dakkapel veel te dicht tegen de grens van zijn perceel was gebouwd. Daardoor had de eigenaar vanuit de dakkapel niet alleen een goed uitzicht op zijn eigen achtertuin, maar ook op de tuin van de buurman. Hij vond dus dat de dakkapel een inbreuk vormde op zijn privacy. Hij zou niet meer ‘ongezien’ in zijn tuin kunnen zonnen of barbecueën. De buurman eiste dus dat de twee dichtstbijzijnde ramen van de dakkapel van ondoorzichtig glas zouden worden voorzien. En ook zouden het vaste ramen moeten zijn die niet open kunnen draaien.

Geen belang. De eigenaar van de dakkapel vond het allemaal maar flauwekul van zijn buurman. Vanuit zijn slaapkamerraam op de eerste verdieping had hij immers nu óók al uitzicht op de tuin van zijn (boze) buurman. En vanuit zijn dakkapel zou zijn uitzicht zelfs nog minder zijn, omdat in zijn werkkamer voor de ramen van de dakkapel een groot bureau kwam te staan. Hij zou zich helemaal voorover over het bureau moeten buigen, voordat hij in buurmans tuin kon kijken.

Wat zegt de rechter? De rechter constateert allereerst dat een gedeelte van de dakkapel binnen twee meter van de perceelsgrens met de buurman is geplaatst. En in de wet staat een bepaling die heel duidelijk zegt dat het niet toegestaan is om binnen een afstand van twee meter van de grenslijn van een perceel ramen te hebben die uitzicht geven op het naburige perceel. Alleen als de buurman daarvoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven, mogen er wél ramen worden geplaatst. Maar daar was in dit geval natuurlijk geen sprake van! Ook staat er in de wet dat er binnen een afstand van twee meter van de perceelsgrens wél lichtopeningen mogen worden gemaakt.

Vaststaand. Maar dan geldt dat het moet gaan om vaststaande ramen (die dus niet open mogen draaien!), die voorzien zijn van ondoorzichtig glas. Omdat twee ramen van de dakkapel zich binnen twee meter van de perceelsgrens bevonden, bepaalde de rechter dan ook dat de eigenaar van de dakkapel deze beide ramen van ondoorzichtig glas diende te voorzien. En ook moest hij het buitenste raam vaststaand maken zodat dit niet meer open kon draaien. Van het argument van de ‘dakkapel-eigenaar’ dat hij alleen voorovergebogen over zijn bureau in de tuin van zijn buurman kon kijken, was de rechter niet onder de indruk.

Wat is raadzaam om te doen?

Voor akkoord. Als u bij een bouw of verbouwing binnen twee meter van de perceelsgrens ramen met doorzichtig glas wilt plaatsen en/of ramen die open kunnen draaien, zorg dan eerst voor toestemming van de buurman. Als hij daarvoor toestemming geeft, leg dan die afspraak vast op papier en laat buurman “voor akkoord” ondertekenen. Krijgt u die toestemming niet, dan mag u wel lichtopeningen maken. Maar die moeten dan van ondoorzichtig glas zijn en ze mogen niet opendraaien.

Als u bij een bouw of verbouwing binnen twee meter van de perceelsgrens ramen met doorzichtig glas wilt plaatsen en/of ramen die open kunnen draaien, zorg dan eerst voor toestemming van de buurman en laat hem ervoor tekenen!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01