Hoezo witwassen en terrorisme?
Het voorkomen van het witwassen van gelden heeft al jarenlang de aandacht van de overheid. In dit kader zijn ook aan de makelaar verplichtingen opgelegd. Sinds medio 2008 geldt een nieuwe regeling. Wat moet u als makelaar weten?
Identificeren en melden
Tot voor kort waren de verplichtingen van de makelaar met betrekking tot het voorkomen van het witwassen van crimineel geld neergelegd in twee wetten, namelijk de Wet identificatie bij dienstverlening (WID) en de Wet melding ongebruikelijke transacties (MOT). Het doel van deze beide wetten was het voorkomen van het witwassen van crimineel geld.
MOT. Het doel van de MOT was dienstverleners uit de financiële en aanverwante sectoren verdachte transacties te laten melden bij de overheid.
WID. De WID moest waarborgen dat de melding correct kon gebeuren en dat de meldingsplichtige beschikte over de vereiste gegevens.
Accentverschuiving
In de loop van de jaren is steeds duidelijker geworden dat Nederland door lieden met kwade bedoelingen wordt gezien als een ideaal land voor het witwassen van crimineel geld. En daar kwam nog eens bij dat transacties die in het kader van de Wet MOT als verdacht werden aangemerkt, in sommige gevallen een rol zouden kunnen spelen bij de financiering van terrorisme.
Nieuwe wetgeving
De verplichtingen die de WID en de MOT geeft om verdachte transacties te melden, zijn samengevoegd en verder uitgebreid in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. De wijzigingen van de laatste jaren gingen er vooral om de minder georganiseerde sectoren en dienstverleners onder de bepalingen van deze wetgeving te brengen.
In de nieuwe regelgeving geldt dat niet wordt voorgeschreven hoe het cliëntenonderzoek moet worden verricht. Het gaat erom hoe het onderzoek moet gebeuren en tot welk resultaat dit onderzoek moet leiden.
Ver van uw bed?
Het lijken nogal grote woorden: ‘witwassen’ en ‘het financieren van terrorisme’. Als makelaar denkt u waarschijnlijk dat u niets met deze wetgeving van doen krijgt. Tot uw klantenkring behoren immers geen criminelen die geld hebben wit te wassen!
Bedenk hierbij wel dat juist de opzet van de huidige wetgeving is ingegeven door de wens om ook minder gereguleerde sectoren, zoals de makelaardij en de hypotheekshops, identificatie- en meldingsplichtig te maken. Juist omdat de van oudsher meer gereguleerde sectoren, zoals banken, hun meldingsplicht serieus nemen, vindt bij het witwassen een vlucht plaats naar de minder gereguleerde sectoren. Vanwege deze vlucht wordt het ook steeds waarschijnlijker dat u als makelaar ooit te maken krijgt met verdachte transacties. Het is dus van belang dat u kennisneemt van het artikel op pagina 5 van dit nummer.
Sancties
Economisch delict. Kortom: het is verstandig uw meldingsplicht serieus te nemen. Het is dan ook goed rekening te houden met het feit dat u een economisch delict pleegt als u niet overgaat tot melding in een daarvoor in aanmerking komend geval. Ook kunnen op grond van de wet dwangsommen, sancties en boetes worden opgelegd en kan er ook tuchtrechtelijk worden gehandhaafd. Reken erop dat u minimaal € 5.445,- kwijt bent.